Кад Пироћанци пеглају кобасице

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Пирке Блогер
Пирке Блогерhttps://www.koznazna.com/category/pirke
Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.
Marketing

Упркос томе што звучи као још један виц о Пироћанцима, они веома озбиљно приступају припреми локалног заштитног знака – пегланој кобасици.

Marketing

Колико су решени да се за њихов производ прочује говори и то да је управо у Пироту одржано прво светско такмичење у прављењу тих кобасица, којима се приписује афродизијачко дејство.

Осим ћилима и качкаваља, светски познатих брендова, за пиротски крај карактеристична је и израда једног деликатеса – пеглане кобасице. Та врста специјалитета од меса припрема се једино у Пироту, па је због тога у том граду одржано прво светско првенство у прављењу пегланих кобасица.

На овом првенству кобасица учествовало је 40 такмичара. Стручни жири је за светске прваке прогласио Миљана Костића и Зорана Митића.

„Тајна припреме пегланих кобасица је у добром и квалитетном месу, труду, љубави и наравно пеглању. Ми имамо и специјални начин за сушење, али то нека остане тајна”, рекао је Зоран Митић.

Његов колега Миљан Костић наглашава да те кобасице прави из задовољства, за пријатеље и породицу.

Прво светско првенство у припремању пегланих кобасица организовала је група ентузијаста, са циљем да Пирот најзад добије национално препознатљиву манифестацију.

„Од свих градова у Србији Пирот има највећи број светски познатих брендова. Међутим, они до сада нису довољно промовисани. Пеглана кобасица је врхунски деликатес и ми се надамо да је ова манифестација само почетак њене промоције и заштите”, истиче председник Организационог одбора Александар Лилић.

Да би пеглана кобасица и званично постала бренд, покренута је иницијатива за заштиту географског порекла.

„У сарадњи са новооснованим Удружењем произвођача пегланих кобасица, уз помоћ Министарства пољопривреде, односно средстава Светске банке, изабраћемо стручне консултанте за израду елабората, што је први корак ка заштити пегланих кобасица”, изјавила је Биљана Ратомир из Регионалне канцеларије за рурални развој Министарства пољопривреде.

Па ветру и промаји и стално пеглајуПеглане кобасице припремају се од три врсте меса – овчијег, козијег и јунећег. Месо се два пута меље, додају му се зачини, а онда се меси. Када се направе кобасице, оне морају да се суше на ветру и промаји и стално пеглају.

Предраг Станковић, познати пиротски угоститељ, открива да се пегла искључиво пуном флашом вина, да би могло и да се дегустира. „Пеглана” је добра као предјело, а и умањује дејство алкохола.

Сви учесници првог светског првенства у прављењу пегланих кобасица верују да су оне добар афродизијак, па их тако и рекламирају.

Marketing
Izvorртс
Prethodni tekstБасара
Sledeći tekstВелики Јовановац
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing