Kada možemo u Grčku: Produžena zabrana putovanja za neke zemlje

Kada možemo u Grčku: Produžena zabrana putovanja za neke zemlje

Grčka je produžila restriktivne mere, zabranu putovanja, koja se odnose na vazdušni i pomorski saobraćaj iz inostranstva, zajedničkom odlukom ministara.

Prema odluci Ministarstva zdravlja, unutrašnjih poslova i civilne zaštite koja će tokom dana biti objavljena u Službenom glasniku letovi u/iz Turske, Velike Britanije, Holandije, Španije, Italije i Nemačke ostaju zabranjeni do 15 časova, 15. maja 2020, dok je let iz/u Nemačku dozvoljen samo na Međunarodnom aerodromu u Atini.

Državljanima ostalih zemalja, u koje spade i Srbija, neće biti dozvoljeno da uđu u Grčku do 18. maja 2020. godine. Prema Šengenskom sporazumu, zabrana se ne odnosi na državljane Evropske unije.

Grčka je 23. marta uvela blokiranje i zabranu putovanja državljanima koji nisu članice EU, kao i letove u/iz Turske i Velike Britanije, navodi se na portalu “Keep Talking Greece”.

Sa 102 smrtna slučaja i nešto više od 2.000 potvrđenih slučajeva obolelih – iako nema testova za masovno testiranje na COVID-19, grčka vlada se priprema za početak postepenog ukidanja ograničenja početkom maja. Najverovatnije će slediti Svetsku zdravstvenu organizaciju za postepeno ukidanje zaključavanja u roku od dve nedelje.

Portparol vlade Stelios Petsas rekao je u sredu da će građani oko 27. aprila biti obavešteni o planu za ukidanje ograničenja.

O Lara