Kako izvaditi dokument preko interneta

Kako izvaditi dokument preko interneta

Šalteri, čekanje u redovima, rečenica „fali ti još jedan papir” – noćna su mora skoro svakog građanina Srbije. Ipak, čini se da ovome polako, ali sigurno dolazi kraj.

Zahvaljujući portalu eUprava, građani mogu da dobiju sve željene informacije na jednom mestu, da skinu formulare koje treba da potpišu, da dobiju rešenja svojih zahteva.

Upis novorođenčadi u matičnu knjigu rođenih

Na portalu eUprava roditelji imaju mogućnost da za 15 minuta, dok su još u porodilištu, besplatno i bez popunjavanja formulara upišu svoju bebu u matičnu knjigu rođenih, da je prijave na prebivalište i zdravstveno osiguranje.

O čemu se roditelji prethodno moraju dogovoriti

Novopečeni roditelji moraju se dogovoriti o imenu deteta, adresi na kojoj će beba biti prijavljena, kao i preko kog roditelja će biti prijavljena na zdravstveno osiguranje.

Postupak prijave:

  1. Zdravstveni radnik unosi podatke u elektronski obrazac na portalu eUprava,
  2. Roditelji zatim dobijaju povratno obaveštenje o statusu predmeta putem mejla i SMS-a,
  3. Ukoliko su se odlučili na to, roditelji dobijaju na kućnu adresu izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja,
  4. Postoji i mogućnost odlaska u opštinu ili fi lijalu RFZO, gde se dokumenta mogu podići.

Ušteda

Celokupna procedura se završava za 15 minuta. Ranije je roditeljima trebalo u proseku sedam sati da obave sve potrebne procedure dok će sada ukupna godišnja ušteda biti oko 400.000 sati. Takođe, ovom prijavom roditelji ne plaćaju taksu za prijavu prebivališta svog deteta, kao ni karticu zdravstvenog osiguranja, koja inače košta 400 dinara. Projekat „Bebo, dobro došla na svet“ počeo je sa radom u aprilu 2016. godine. Ovakav način prijave trenutno koristi 25 bolnica u 24 opštine širom Srbije. Elektronska prijava beba obuhvata oko 50 odsto ukupnog broja novorođene dece. Nažalost, ostala porodilišta u Srbiji nemaju računare, pa ne mogu da se priključe ovom programu.

Lista gradova gde na ovaj način roditelji mogu prijaviti svoje bebe u matičnu knjigu rođenih

Sombor, Subotica, Senta, Bačka Topola, Kikinda, Vrbas, Zrenjanin, Novi Sad, Vršac, Sremska Mitrovica, Pančevo, Šabac, Beograd, Smederevo, Požarevac, Loznica, Valjevo, Aranđelovac, Petrovac na Mlavi, Kladovo, Negotin, Bor, Zaječar, Ćuprija, Paraćin, Gornji Milanovac, Čačak, Užice, Kraljevo, Kruševac, Aleksinac, Knjaževac, Pirot, Niš, Prokuplje, Novi Pazar, Tutin, Leskovac, Surdulica, Vranje.

Zamena zdravstvenih knjižica za karticu

Zdravstvena knjižica

Zamena zdravstvenih knjižica

Građani odskora imaju mogućnost onlajn zamene knjižica za karticu zdravstvenog osiguranja. Celokupnu proceduru ovim putem završićete u nekoliko jednostavnih koraka, a samim tim uštedećete vreme i živce.

Postupak zamene

1. Korisnik preko portala eUprava, nakon što se uloguje ili otvori nalog, odlazi na uslugu RFZO „Podnošenje zahteva za karticu zdravstvenog osiguranja“,
2. Pronađite filijalu RFZO u opštini na kojoj ste prijavljeni i popunite elektronski obrazac za izdavanje nove knjižice,
3. Nakon toga, dobijate uplatnicu od 400 dinara za plaćanje takse,
4. Kada informacija o izvršenoj uplati stigne u RFZO, počinje se sa izradom kartice zdravstvenog osiguranja,
5. Korisnik dobija obaveštenje putem SMS-a kada može podići dokument u svojoj fi lijali RFZO. Ukoliko ne želite da idete u fi lijalu po dokument, možete se opredeliti i za dostavu kartice na odabranu adresu. Tada ipak, umesto 400 dinara, morate uplatiti iznos od 469 dinara za jednu zdravstvenu knjižicu.

Kako izvršiti uplatu

Uplatnica za plaćanje takse sadrži jedinstveni poziv na broj koji je neophodno navesti prilikom plaćanja takse. Uplatu možete izvršiti putem eBenkinga, mBenkinga ili odlaskom na šalter pošte ili banke.

Šta još treba da znate

Ukoliko preko vašeg osiguranja pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje još neki član porodice, taksa će biti uvećana za još 400 dinara po osobi. Važno je da znate da ukoliko ne izmirite novčanu nadoknadu za sve članove porodice za koje ste uneli podatke, moraćete lično da odete u fi lijalu RFZO kako biste kompletirali predaju zahteva za članove porodice.

Krajnji rok za podnošenje zahteva za izdavanje novih zdravstvenih isprava je 31. 12. 2016.

Onlajn prijave za vrtiće

Muke roditelja, višesatno čekanje pred šalterima i skupljanje hrpe dokumenata zauvek odlaze u istoriju. Sva dokumenta koje su roditelji do sada morali da predaju lično od ove godine zamenio je jedan obrazac, jer sistem elektronske prijave uvezuje sve državne institucije.

Kako do upisa deteta u vrtić?

1. Idite na sajt eUprave (www.euprava.gov.rs),
2. Kliknite na polje „prijava“ u gornjem desnom uglu,
3. Otvorite nalog ili se ulogujte na svoj profil,
4. Odaberite uslugu „upis deteta u predškolsku ustanovu„,
5. Odaberite željenu predškolsku ustanovu 6. Popunite formular ličnim podacima roditelja i deteta, kao i podacima vezanim za upis,
7. Zatim ćete dobiti rezultate na osnovu unetih podataka i, ako je sve u redu, kliknite na „podnesi zahtev“,
8. Stići će vam obaveštenje da je zahtev podnet.

Takođe, imate mogućnost interakcije s vrtićem preko polja „upišite poruku“.

Važna adresa u ličnoj karti

Sistem povlači podatke iz lične karte. Ako se podaci ne poklapaju, može da se desi da dete ne upišete u željeni vrtić. Na primer, ako živite na Zvezdari, a mesto prebivališta u ličnoj karti vam je na Vračaru, gubite pravo prioriteta.

Zamena stare vozačke za novu

Zamena stare vozačke dozvole

Vozačka dozvola nova

Ukoliko niste zamenili staru vozačku dozvolu, ova usluga će vam omogućiti da ne dolazite dva puta u policijsku stanicu. Preko portala eUprave imate mogućnost da elektronski podnesete zahtev.

Na kraju, kada nova vozačka dozvola bude izrađena, dobićete informaciju u kojoj se policijskoj stanici vaša isprava nalazi. Tek kada dobijete to obaveštenje, idete u policijsku stanicu (u opštini na kojoj ste prijavljeni) i preuzimate novu vozačku dozvolu.

Kako se prijaviti?

1. Za početak, morate biti prijavljeni na portal eUprave,
2. U toku podnošenja zahteva, autentifi kujete se ličnom kartom sa čipom (iz nje se preuzima fotografi ja kao biometrijski podatak),
3. U slučaju da vam sistem traži lozinku (PIN) – morate je znati (kada ste preuzeli ličnu kartu sa čipom, dobili ste koverat sa svojim PIN brojem),
4. Dobićete jedinstvenu uplatnicu, čije plaćanje možete izvršiti putem elektronskog bankarstva ili na svim šalterima banaka i pošti,5. Kada uplata bude evidentirana kao validna, vaš zahtev se prosleđuje MUP-u na obradu,
6. Nakon dobijene informacije na portalu da je zahtev obrađen, bićete obavešteni da novu vozačku dozvolu možete preuzeti u policijskoj stanici prema mestu prebivališta.

Šta je važno da znate?

Veoma je važno da nakon predaje zahteva na portalu eUprave građanin prati promene koje se dešavaju u okviru njegovog korisničkog profi la. To znači da su statusi u kojoj se fazi nalazi dokument (vozačka dozvola) vidljivi na korisničkom profi lu. Prilikom preuzimanja nove vozačke dozvole, dužni ste da lično odete u policijsku stanicu i da sa sobom ponesete ličnu kartu i staru vozačku dozvolu.

Ko ne može da koristi ovu uslugu?

Ovu elektronsku uslugu ne mogu da koriste vozači kojima je pravo upravljanja motornim vozilima ograničeno po uverenju o zdravstvenoj sposobnosti ili imaju u staroj vozačkoj dozvoli upisano ograničenje. Takođe, vozači kojima je vozačka dozvola izdata na kraći rok zbog zdravstvenih ograničenja, odnosno ako su stariji od 65 godina, nisu u mogućnosti da koriste ovu vrstu usluge. Elektronsku zamenu vozačke dozvole ne mogu da koriste ni vozači koji, pored stare vozačke dozvole, imaju i vozačku dozvolu izdatu od druge države.

TROŠKOVI

  • 255 NAKNADA ZA TROŠKOVE IZRADE VOZAČKE DOZVOLE,
  • 621 NAKNADA ZA IZDAVANJE VOZAČKE DOZVOLE,
  • + REPUBLIČKA ADMINISTRATIVNA TAKSA

Prijava građevinskoj inspekciji

Ukoliko u vašem gradu vidite nešto poput nelegalne gradnje i želite da obavestite nadležne organe o tome – takođe možete izbeći redove.

Na portalu eUprave, u odeljku „prijava građevinskoj inspekciji“ navedite predmet na koji se žalba odnosi. Zatim u malom kvadratu ispod opišite problem zbog kojeg vršite prijavu, kao i adresu na kojoj se sporni objekat nalazi.

Klikom na „prijavi“, vaša prijava je poslata i možete se nadati skorom rešavanju problema.

Potvrda o redovnom školovanju

Potvrda o redovnom školovanju izdaje se na propisanom obrascu i šalje se poštom na adresu koja je uneta u zahtevu. Nakon što se opredelite na koji način će vam biti uručena potvrda, na sajtu eUprave morate popuniti podatke o jednom od roditelja, kao i podatke o učeniku.

Pored ovog načina, moguće je ovu potvrdu poslati brzom poštom (danas za sutra), pri čemu je naručilac dužan da plati troškove poštarine kod poštara. Takođe je moguće izabrati da se potvrda podigne kod sekretara škole.

Prijava opštinskoj komunalnoj inspekciji

Ukoliko imate problem za koji mislite da vam komunalna inspekcija može pomoći, svoju prijavu možete poslati preko sajta eUprave.

Sve što treba da uradite jeste da popunite obrazac sa svojim ličnim podacima, kao i podacima o prijavi.

Takođe, na dnu obrasca možete naznačiti koliko ste puta do sada prijavili problem. Nakon deset dana možete očekivati da će vašu prijavu videti nadležni organi.

Zakazivanje termina za ličnu kartu i pasoš

Korisnici na portalu eUprave mogu da zakažu termin za izdavanje lične karte ili vozačke dozvole u nadležnoj policijskoj stanici.

Kada uđete na sajt eUprave i kliknete na odeljak „zakazivanje termina za ličnu kartu i pasoš„, otvoriće vam se lista ličnih podataka koje treba da popunite.

U istom tom odeljku postoji i deo u kojem štriklirate da li zakazujete za ličnu kartu ili pasoš.

Kada vaša prijava bude registrovana, bićete obavešteni u kojem terminu treba da odete u policijsku stanicu na opštini na kojoj ste prijavljeni.

Produženje registracije vozila

Ova usluga jedna je od najtraženijih na portalu jer zahvaljujući njoj građani novu registracionu nalepnicu mogu da dobiju za nepunih 20 minuta.

Ušteda vremena i novca, kao i komfor glavni su razlozi zbog kojih sve više korisnika svoja vozila registruje preko portala eUprava. Građanima je omogućeno da uz pomoć računara plate uslugu,i da potom na jednom od trenutno 464 ovlašćena mesta širom Srbije zakažu i završe tehnički pregled.

Termin u Policijskoj upravi može zakazati vlasnik vozila ili ovlašćeno lice u ime vlasnika vozila na teritoriji Policijske uprave na kojoj imate prijavljeno prebivalište.

Prilikom dolaska u zakazano vreme potrebno je sa sobom poneti sva potrebna dokumenta, kao i dokaz o uplati taksa. Informacije o potrebnim dokumentima i taksama možete naći na oglasnoj tabli svake policijske uprave u gradu u kojem živite.

Izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu

Korisnici preko portala eUprava mogu da poruče da im dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, budu dostavljena na adresu na koju su prijavljeni.

Zahtev za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih na domaćem obrascu i obrascu namenjenom inostranstvu za lica rođena u Beogradu stranka podnosi matičaru nadležne matične službe Sekretarijata za upravu Gradske uprave grada u kojem živite. Dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih besplatno je ukoliko se vadi za potrebe zaposlenja ili obrazovanja.

Kada na sajtu eUprave odete u odeljak za poručivanje izvoda ili uverenja, potrebno je samo da u padajućem meniju izaberete da vam potrebna dokumenta budu dostavljena poštom. Sve ostalo, adresu i vaše podatke, portal eUprava već ima zabeleženo.

Nakon sedam dana možete očekivati da će vaš zahtev biti obrađen.

Kazne i sudski sporovi

Ako sumnjamo da li smo na nekom spisku dužnika bilo kao fizičko ili pravno lice, dostupni su nam Registri za pretragu izvršnih dužnika privrednih sudova i sudova opšte nadležnosti. Na portalu Ministarstva pravde dostupan je Registar neplaćenih kazni, kao i praćenje toka prekršajnih predmeta koji se vode protiv građana.

https://rnk.sipres.sud.rs/

Izabrani lekar

Na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje moguće je proveriti da li ste izabrali svog lekara opšte prakse, ginekologa ili za decu pedijatra.

Dovoljno je samo da ukucate svoj matični broj. Vode se i zdravstvene dokumentacije u elektronskom obliku i trenutno se ceo zdravstveni sistem umrežuje na jednom portalu gde se zakazuju pregledi.

Internet kalkulatori

Ukoliko, na primer, moramo overiti neki ugovor u sudu, iznos sudske takse za overu ugovora možemo izračunati u kalkulatoru sudskih taksa. Dostupni su nam i kalkulatori za obračun zatezne kamate, izračunavanje kontrolnog broja po modulu 97, kalkulator poštarine „Pošte Srbije“. Tu su i obračun potrošnje struje za domaćinstva, izračunavanje troškova registracije vozila, ali i kalkulator za obračun plate…