Пирке Како је живел муж

Како је живел муж

-

Јутрам ка се дигне, седне на одрат и почне да закркује на женуту: дај ми това, дај ми онова, дај ми чисти чорапци, дај ми другу дреју,  де ми пољај да се омијем, спреми ми да си понесем једење, измешај трице и сол да понесем да накрмим говедата. Тури ми леб у јенџкат да си понесем за ручк.

И ка му жената све спреми, тури јенџкат на рамо, узне торбуту сас трицете и тојагуту и отиде. Ка стигне при говедата, турне им да изеду једнуш, упреза ђи и иде на орање, у дрва, на сено. Ка стигне на работуту, работи колко работи и врне се. Успут напоји говедата воду.

Ка дојде, ако је бил на сено, сеното стовари у плевњуту; ако је ишл у дрва, докара ђи дом, а ка ђи докара дом, жената мора да изнесе у два шиника тричће да тури пред кравете да се не надају док он стовари дрвата. Ако је бил на орање, докара говедата, намести им једење у кошаруту и дојде си дом.

Ка си дојде дома, само рече “добро вечер” на женуту и ване пред задругуту.

Жената и децата га чекају за вечеру, али децата може и да поспе док им дојде башта. Ка дојде, ако се забави, може и да се скарају сас женуту. Ако је како требе, врне се на време, че вечерају, па ако неје уморан, че си поседи и он, ако ли је уморан, че си лега.

Он је цел дн работил, а жената је цел дн дом седела!?.

Муж је орал, косил, свозил, дрварил. Кад су врли, он је карал коњити, он је врљал сас лопату житото да веје. Он је денул сено, сламу, стогови жито. Он је вардил имовинуту да им некој нешта не отима. Бил је овчар и говедар. Он је сас паре располагал, продавал и купувал. Он је бил војник и ратник. Он је стоку продавал и порез плачал.

Ишл је на збор, расправљал селсће работе. Од њега се плашили жена, деца, башта и маћа. Њему никој ништа неје смејал да рече.

Он је пил и јел најубаво. Ако је имало у јелото месо, прво он че си узне. Жената и децата су сабирали ошав за рећију, он ђу је пекал и сас њу располагал.

Пирке Блогер
Пирке Блогерhttps://www.koznazna.com/category/pirke
Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Najnovije vesti

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa...

Er Srbija i Viz er odredili termin za nastavak letova sa beogradskog aerodroma

Avio kompanije Er Srbija i Viz er odredile su 13. april kao okvirni datum kada bi mogli da se...

Korona virus – simptomi, preporuke, brojevi telefona, najčešća pitanja

Infekcija korona virusom u oko 80 odsto slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok šest odsto...

Apel našoj dijaspori da ne dolazi u Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada u svakodnevnom zasedanju...

Vanredno stanje dan 2, odlazak do aerodroma “Nikola Tesla”

Automobilom ulicama Beograda, autoputem do aerodroma "Nikola Tesla". Drugi dan vanrednog stanja u Srbiji. Dana 17.03.2020. godine obišli smo neke...

Mere na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom...

Morate pročitati

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje...

Možda ti se i ovo svidiPOVEZAN
Preporučujemo ti