Пирке Како је живела жена

Како је живела жена

-

Жена је била дирек у кућу, и не орати се џабе да кад деца остану без башту да су пола сирочетија, а ка остану без маћу, сасвема су сирочетија.

Дизала се сабале, ка испоју првити петлови, док још неје с`внуло, па се слушала до глуво доба. Јутрам, ка се дигне, прво заване огањ, па спрема једење да понесу мужјети на работу, па спрема на децата да доручкују. Док това спрема, турила је јед`н кот`л на шпоретат да се греје вода, да попари трице за свињете.

Па се почну дизају мужјети, па да им пољаје да се омију, да им даде облекло, да им натура у торбе или јенџ`ци једење за руч`к. Па ка се издизају децата, и њим да даде чисти и закрпени чорапци, да им даде да једу, па да ђи испрати да пуштају говеда или да иду у школу. Па ка ђи распрати, носи да сипе на свињете, да врљи на кокошћете, па ако се сети, узне малко да једне. После, ако нема леб, иде да одсеје брашно, па да подмлади квас`ц, да замеси леб. Ако си имају леб, узне кој кво је стурил од дреје да пропере.
Док това работи, мисли кво да спрема за обед или вечеру. Узне па олупи компире и тури, ако је лето, уз огњиштето, ако је пролет, јесен или зима, тури у шерпу на шпоретат да се вари.

Ако је пролет, иде у градину да расаџује или да пољаје. Кад се врне, ако се јелото неје још сварило, узне кудељу и вретено да повртка или да попреде, или узне иглете да поплете док дојде време за запршку. Ако је лето и има работа на њиву, она узне леб, тури га у цедило, јелото насипе у рукатку, па и њу врже сас траковети напред, а у руће узне игле и док стигне на њивуту, она плете. Ка стигне на њивуту, простре на земи бошчуту, тури једењето и обедују. Кад заврше с обедат, она сабере празнетинете, преврже цедилото и закачи у дрво. После узима срп, матику или гребуљу, па работи док не почне да заоди слнцето. Ка буде слнцето на заод, наскубе млеч, тросак и говњар, и тури у цедилото да понесе за свињете, и ка си појде дома, путничћи си па работи у руће. Кад стигне дома, завача ог`њат, иде на воду, тура воду у кот`л за свињете, али преди това, док још неје улезла у ижу, врљи на свињете травицу да не грду, а на кокошћете врљи жице да покљуцају док си несу легле. Ка донесе воду, почне да тумара, да спрема нешта за вечеру. Отиде до кокошарникат да види да ли има некоје јајченце; отиде до градинуту те отћине некоје перце лук, да смути нешта за вечеру.

Ка почне да се смречава, пали ламбуту и почне да тумара по собу. Ка се приберу дрцата и мужат, она на трпезуту натура једењето и ока ђи да пријду да вечерају. Ка се навечерају, она раздиза једењето, премете трошицете, премије судовети и седа с остале жене, ако ђи има, да поработе у руће.

Са, ил че крпи на децата и мужатога панталоне, кошуљеуље, дреје, или че преде и плете нове. За това време, децата и мужат си полегају, а она, док работи у руће, мисли кво че јутре да работи, кво че готви за једење, че меси ли леб, че пере ли дроњци, и некој заман си легне.

Жена која је имала малечко, свете си је теја работе работила и још је трнтувала и на бебето. И ка је носила једењето на њиву, бебето је било на грбину, лебат и с лебат напред, и па си је у руће работила, док стигне на њивуту. Али неје било това сва работа што је жена работила. Она је била и жена, маћа, снаа, свекрва и домаћица. Прела, чинила, ткала, плела, шила и крпила. Жела, копала, пластила сено, брала и лупила морузу, садила градину, турала туршију; сејала, брала, топила и трљала грснице. Варила, месила, бучкала и сирила.

Жена је за славе спремала, госје дочекувала и у цркву ишла. Била је и кумица и старосватица, на бебе је кравај месила и носила. На черће је дарове спремала. Она је и појала, играла и ровала. Кућу је чистила, одрове намештала. Чувала је свекра и свекрву и сарањувала ђи. Она је жалила свекра, свекрву, износиле им на гробишта, и на глас за њи ровала. Карала се сас мужа, свекрву, комшиће и деца тепала.
Али је умејала и да милује мужа и деца. Она је пазила овце и говеда, ранила свиње и кокошће. Умејала је и да се премени, ђитку на уво да закачи, мужа под руку да улови и на оро да иду. Црепње газила и рогоже плела.

И покре толће работе, 6ила је здрава, образи њој били црвени, а лице насмејано. Кад је некоја остапа без домађина, работила је покре женсћете работе и мушће. Пцувал ђу је муж и свекар, свекрва ђу је клела и оговарала, а неје им ни она остањувала дужна.

За неког имало работа или немало, за жену је имало работа преко главу. Това је била жена, али ни она неје угодила на сви.

Пирке Блогер
Пирке Блогерhttps://www.koznazna.com/category/pirke
Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Najnovije vesti

Nedostaju vam putovanja? Evo šta da uradite

Dugo planirana i iščekivana putovanja u ovom trenutku se otkazuju ili unedogled odlažu, zbog mnogo važnijeg cilja - spasavanja...

Kako smanjiti rizik od koronavirusa u automobilu

Ovih dana je opšta direktiva da ostanemo kod kuće, mnogi od nas su prinuđeni da svakodnevno koriste svoj automobil,...

Srbi pri vrhu liste tražilaca državljanstva u Austriji i Hrvatskoj

Podaci Evropskog zavoda za statistiku EUROSTAT kažu da za državljanstvo neke od zemalja EU najčešće apliciraju Marokanci, Albanci i...

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa...

Er Srbija i Viz er odredili termin za nastavak letova sa beogradskog aerodroma

Avio kompanije Er Srbija i Viz er odredile su 13. april kao okvirni datum kada bi mogli da se...

Korona virus – simptomi, preporuke, brojevi telefona, najčešća pitanja

Infekcija korona virusom u oko 80 odsto slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok šest odsto...

Morate pročitati

Nedostaju vam putovanja? Evo šta da uradite

Dugo planirana i iščekivana putovanja u ovom trenutku se...

Kako smanjiti rizik od koronavirusa u automobilu

Ovih dana je opšta direktiva da ostanemo kod kuće,...

Možda ti se i ovo svidiPOVEZAN
Preporučujemo ti