Kako odabrati bezbedno mesto u 7 različitih sredstava prevoza

Kako odabrati bezbedno mesto u 7 različitih sredstava prevoza

Prilikom putovanja na bilo koji način, mi najčešće razmišljamo o udobnosti tokom puta. Ali ipak nebismo trebali zaboraviti na bezbednost jer svako vozilo ima mesta gde se najverovatnije nećemo povrediti u slučaju nesreće.

Bright side je napravo spisak tih mesta u 7 različitih prevoznih sredstva, bezbednosne procene su načinjene na osnovu različitih studija i statistika.

7. AUTO

Bezbedno mesto

Bezbedna mesta: zadnje sedište iza vozača i srednje mesto pošto je taj deo manje oštećen u čeonom sudaru.
Opasna mesta: suvozačevo mesto jer u opasnosti, refleksno se izbegava sudar sa drugim vozilom i samim tim se i suvozač dovodi u opasnost.

6. MINIBUS

Bezbedno mesto Bezbedna mesta: sedišta okrenuta suprotno od kretanja vozila, jer su manje šanse udarca glavom u prednje sedište prilikom naglog kočenja.
Opasna mesta: do prozora i vrata jer razbijeno staklo može da uzrokuje opasne povrede. Isto kao i u autu i suvozačevo mesto se smatra rizičnijim.

5. TROLEJBUS

Bezbedno mesto
Bezbedna mesta: desna strana vozila (u slučaju vozačevog sedišta na levoj strani vozila>pošto vozila koja dolaze u susret se nalaze sa leve strane vozila i samim tim se smanjuju šanse da se povredite sa suprotne strane. Sedišta u sredini vozila se takođe smatraju bezbednijim.
Opasna mesta: kao i u minibusu bolje je izbegavati mesta pored prozora i vrata da bi se izbegle posekotine.

4. GRADSKI AUTOBUS

Bezbedno mesto
Bezbedna mesta: sedišta na sredini autobusa bliža desnoj strani jer su udaljenija od delova izloženijih kontaktu sa ostalim vozilima.
Opasna mesta: prva dva reda jer strani objekti i delići često prolaze kroz veliku šoferšajbnu autobusa. Isto se odnosi na mesta do prozora i vrata. Zadnja sedišta su opasnija za sedenje zbog mogućnosti udarca vozila sa zadnje strane.

3. VOZ

Bezbedno mesto Bezbedna mesta: mesta pri sredini vagona. Najbolje je izabrati 5. ili 6. vagon, otprilike sredina kompozicije, jer najčešće prvi ili poslednji vagoni iskaču iz šina.
Opasna mesta: sedišta okrenuta u pravcu kretanja voza jer je na njima veća mogućnost pada u slučaju kočenja.

2. BROD

Bezbedno mesto  Bezbedna mesta: paluba i kabine bliže njoj jer gornji deo broda poslednji tone.
Opasna mesta: donji nivoi kabina jer prilikom potapanja voda navire sa svih strana i beg je jako težak.

1. AVION

Bezbedno mestoEksperti se ne mogu složiti na kom delu aviona se nalaze najbezbednija sedišta. Ali jedno je sigurno i oko toga se slažu, zadnji deo aviona je bezbedniji od prvih redova u avionu.
U svakom slučaju najbitnije je ostati smiren, upamtiti pravila bezbednosti, i pratiti i poštovati znakove na putu i opšta pravila ponašanja u prevoznim sredstvima.

Jedino tako se šanse za saobraćajnu nesreću svode na minimum.