18.9 C
Belgrade
Naslovna Putovanja Informacija Kazakhstan - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Kazakhstan – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije za Kazakhstan

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Državljanima Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak do 30 dana. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca duži od planirane posete, što važi i za podnošenje zahteva za regulisanje boravka.

Dužni ste da se u roku od 5 dana od ulaska u Kazahstan registrujete. U protivnom imaćete probleme sa pograničnim organima i migracionom policijom (obavezna uplata novčane kazne, moguće privođenje i sl.).

Vize za duži boravak se mogu dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima ove zemlje (najbliže DKP Kazakhstana je u Budimpešti).

Više o viznom režimu na stranici OVDE

Polisa zdravstvenog osiguranja i posedovanje određene količine novca nije obavezno.

Prilikom ulaska u Kazakhstan treba prijaviti stranu valutu, druge vrednosti (kompjuter i sl.). Poseban carinski režim predviđen je za antikvarne predmete.

TRANSPORT

Najpouzdaniji vid transporta je avio transport. Tokom zime, zbog izuzetno teških vremenskih prilika, naročito u severnom delu zemlje, železnički i drumski saobraćaj može biti u prekidu po nekoliko dana. Putevi su posle zimskog perioda u lošem stanju, a nivo saobraćajne kulture je nizak.

Aerodromi su u Astani, Alma Ati i drugim gradovima. Postoje direktne veze sa Moskvom, Sankt Peterburgom, Seulom, Hong Kongom, Biškekom, Frankfurtom, Dubaijem, Istambulom, Bankokom, Bakuom, Tbilisijem, Budimpeštom, Varšavom, Taškentom, Delhijem, Parizom, Pekingom, Abu Dabijem, Londonom, Minskom, Kijevom i drugim gradovima. Najveći broj direktnih letova je za Moskvu.

BEZBEDNOST

Kazakhstan je u velikoj meri stabilna i bezbedna zemlja koja ima određenih regionalnih različitosti, koje su uslovljene velikom površinom koju zauzima. U poslednjih desetak godina na teritoriji Republike Kazakhstan se dogodilo nekoliko terorističkih napada koji su rezultirali ljudskim žrtvama. Poslednji su se dogodili 2016. godine u gradovima Aktobe i Alma Ata, što je rezultiralo kratkotrajnim proglašenjem stanja umerene terorističke opasnosti u većim gradovima u zemlji. Svi dosadašnji napadi su bili usmereni prevashodno prema pripadnicima snaga bezbednosti, mada se dešavalo da u tim napadima slučajno stradaju i civili. Iako se ne može se govoriti da je u državi pojačana teroristička aktivnost, s obzirom na aktuelnu bezbednosnu situaciju u svetu potrebno je obratiti povećanu pažnju naročito na mestima gde boravi veliki broj ljudi.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Kazakhstan dosta ulaže u zdravstvo. Zdravstveni centri u većim gradovima su savremeno opremljeni a medicinska služba dobro organizovana. Ubrzano se radi na školovanju kadrova u ovoj oblasti.

Prilikom ulaska u zemlju, ne traži se poseban dokaz o vakcinaciji.

U Kazakhstanu povremeno dolazi do pojave epidemija. Tokom 2016. i početkom 2017. godine u severnim delovima zemlje zabeležena je epidemija Sibirskog antraksa, te se savetuje poseban oprez kod konzumiranja mesa koje ne dolazi iz većih trgovinskih lanaca. Zabeležen je i povećan broj slučajeva morbila, ali ne u epidemijskim razmerama. Zabrinjavajuća je situacija sa tuberkolozom, s obzirom da se, na godišnjem nivou, pojavljuje veliki broj novih slučajeva. Sporadično se pojavljuju i slučajevi hemoralgične groznice u gradu Kizilordi na jugu zemlje. Voda iz vodovoda se ne konzumira, već samo flaširana ili filtrirana.

U zemlji se velika pažnja pridaje prevenciji pušenja, tako da je u svim javnim ustanovama i većini restorana, pušenje zabranjeno.

NOVAC

Lokalna valuta je kazakhstanska tenga (KZT). Srednja vrednost tenge iznosi za 1 USD oko 319 tengi. U zemlji postoji razvijena mreža banaka i menjačnica tako da je lako promeniti devize za lokalnu valutu i obrnuto.

Napominjemo da menjačnice primaju samo tzv. “nove” dolare i da je uobičajena praksa da se krupniji apoeni menjaju u celini, te je praktičnije nositi novčanice u manjim apoenima. Novčane transakcije sa inostranstvom mogu se vršiti preko Western Union. Preporučuje se korišćenje putničkih čekova American Express i Visa kreditnih kartica. Prilikom plaćanja usluga gotovinom potrebno je obratiti pažnju zbog mogućnosti sitnih prevara.

Iz zemlje je dozvoljeno izneti 10.000 USD u gotovom novcu. Dnevni budžet za boravak u Kazakhstanu iznosi oko 50 USD i više, u zavisnosti od regiona u kom se boravi, kvaliteta smeštaja, ishrane i načina putovanja.

OSTALO

Cena smeštaja varira u zavisnosti od kategorizacije hotela. Postoji preko 370 hotela u gradovima Atirau, Alma Ati i Astani.

Davanje napojnice je uobičajeno (oko 10% od usluge), a u mnogim restoranima napojnica se automatski uračunava, što je ukazano na fiskalnom računu.

U Kazakhstanu su, zbog veličine teritorije, prisutni različiti tipovi klime (od ekstremno kontinenatalne na severu do umerereno kontinentalne, te i u pustinjske na jugu zemlje). Česte su temperaturne oscilacije u kratkom vremenskom periodu. Oštre su zime na severu zemlje, gde zima traje i do 7 meseci, koju smenjuje kratko leto sa temperaturom koja može dostići i 40 S.

Srbija-Kazakhstan
Srbija-Kazakhstan udaljenost

Budimo u kontaktu

5,985FansLike
2,458FollowersFollow
3,453SubscribersSubscribe

Morate pročitati

Klubovi i udruženja dijaspore – Ukrajina

Klubovi i udruženja dijaspore u Ukrajini UJEDINJENA SRPSKA DIJASPORA EVROAZIJE KIJEV, POKAJNINCKAJA ULICA 70/2

Nedostaju vam putovanja? Evo šta da uradite

Dugo planirana i iščekivana putovanja u ovom trenutku se otkazuju ili unedogled odlažu, zbog mnogo važnijeg cilja - spasavanja ljudskih života. I dok sedite kod...

Kako smanjiti rizik od koronavirusa u automobilu

Ovih dana je opšta direktiva da ostanemo kod kuće, mnogi od nas su prinuđeni da svakodnevno koriste svoj automobil, bilo da idu na posao...

Srbi pri vrhu liste tražilaca državljanstva u Austriji i Hrvatskoj

Podaci Evropskog zavoda za statistiku EUROSTAT kažu da za državljanstvo neke od zemalja EU najčešće apliciraju Marokanci, Albanci i Turci sa oko 150.000 odobrenih...

Srodne vesti

Korona virus i samoizolacija: Da li je bezbednije biti u selu ili u gradu

Pitanje koje ovih dana mnogo ljudi postavlja: gde je čovek bezbedniji i da li postoji takvo mesto u Srbiji? Prema podacima Ministarstva zdravlja, najveća žarišta...

Nedostaju vam putovanja? Evo šta da uradite

Dugo planirana i iščekivana putovanja u ovom trenutku se otkazuju ili unedogled odlažu, zbog mnogo važnijeg cilja - spasavanja ljudskih života. I dok sedite kod...

Kako smanjiti rizik od koronavirusa u automobilu

Ovih dana je opšta direktiva da ostanemo kod kuće, mnogi od nas su prinuđeni da svakodnevno koriste svoj automobil, bilo da idu na posao...

Srbi pri vrhu liste tražilaca državljanstva u Austriji i Hrvatskoj

Podaci Evropskog zavoda za statistiku EUROSTAT kažu da za državljanstvo neke od zemalja EU najčešće apliciraju Marokanci, Albanci i Turci sa oko 150.000 odobrenih...

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa – kovid19. Takvu običnu radnju...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime