Saveti Kojim putem ići do Grčke

Kojim putem ići do Grčke

-

Kojim putem ići do Grčke, ukoliko se u Makedoniji strasti ne smire do početka sezone godišnjih odmora? Od Beograda do Soluna savetujemo da idete preko Sofije.

Nevolje sa kojima se suočava Makedonija sada su problem i za brojne putnike iz Srbije koji kolima prelaze njenu teritoriju na putu ka Grčkoj, ne samo u doba letnjih odmora već i ovih dana zbog prvomajskih praznika.

Jasno je da će veliki broj Srba, ukoliko se situacija ne smiri, morati alternativnim pravcem – preko Bugarske!

Prošle godine je u Grčkoj letovalo oko 900.000 srpskih turista! Pola miliona je letovalo preko agencija, veliki broj je išao autobusima, a najmanje 300.000 je putovalo automobilom.

– Ukoliko se na put ide preko Makedonije, recimo od Beograda preko Makedonije do Soluna ima oko 645 kilometara, a preko Bugarske 685 – kaže Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije. – To nije drastično duža ruta, pogotovo što je i u Bugarskoj skoro celom dužinom predviđenog itinerera auto-put.

Mitić za Novosti predlaže najbržu i najbolju trasu preko Bugarske.

– Od Beograda, na primer, auto-putem do Niša se veoma brzo stiže i zahvaljujući novoj naplatnoj rampi, ne treba očekivati nikakve gužve – kaže Mitić.

Zatim se ide kroz Sićevačku klisuru do Pirota, to je deonica Koridora 10 u izgradnji, pa su mogući kraći zastoji. U svakom slučaju, potreban je dodatni oprez.

Od Pirota put turiste dalje vodi do graničnog prelaza Gradina sa Bugarskom.

– Tu treba kupiti vinjetu za korišćenja auto-puta kroz Bugarsku koja važi sedam dana i košta sedam evra. Od graničnog prelaza ide se pravcem za Sofiju.

Ali, pre glavnog grada Bugarske, na obilaznici oko Sofije, vozači moraju da se isključe na izlazu ka Blagoevgradu. Oznaka puta je A6 i E79 i prate se putokazi Pernik i Kulata.

Prema rečima Mitića za Bugarsku i Grčku ne treba “zeleni karton” (za Makedoniju treba) a ukoliko posedujete novu, biometrijsku vozačku dozvolu, nije potrebna ni međunarodna vozačka dozvola.

Naravno, ukoliko saobraćajna dozvola za vozilo kojim upravljate ne glasi na vaše ime, onda vam je potrebno i ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (izdaje je AMSS, košta 1.500 dinara i važi 12 meseci). U Grčkoj vam je potreban i PP aparat (u Bugarskoj samo ako imate vozilo sa TNG).

– Na graničnom prelazu Kulata sa bugarske strane, obično nema većih gužvi. Dalje do Soluna ili ka ostalim destinacijama u Grčkoj vode dobri, našim turistima već znani auto-putevi i tu nema nikakvih nepoznanica – kaže Jovica Mitić i preporučuje vozačima da pre polaska na put pozovu informativni centar AMSS i još jednom se raspitaju o stanju i uslovima na putevima, graničnim prelazima.

Pretpostavka je da će i Bugari, ukoliko ne dođe do smirivanja situacije u Makedoniji, biti svesni povećanog broja tranzitnih putnika, pa će i oni tome prilagoditi rad svojih graničnih prelaza.

SourceInformer
Prethodni tekstPo zube i lepotu u Srbiju
Sledeći tekstKineski turisti

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Najnovije vesti

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa...

Er Srbija i Viz er odredili termin za nastavak letova sa beogradskog aerodroma

Avio kompanije Er Srbija i Viz er odredile su 13. april kao okvirni datum kada bi mogli da se...

Korona virus – simptomi, preporuke, brojevi telefona, najčešća pitanja

Infekcija korona virusom u oko 80 odsto slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok šest odsto...

Apel našoj dijaspori da ne dolazi u Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada u svakodnevnom zasedanju...

Vanredno stanje dan 2, odlazak do aerodroma “Nikola Tesla”

Automobilom ulicama Beograda, autoputem do aerodroma "Nikola Tesla". Drugi dan vanrednog stanja u Srbiji. Dana 17.03.2020. godine obišli smo neke...

Mere na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom...

Morate pročitati

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje...

Možda ti se i ovo svidiPOVEZAN
Preporučujemo ti