Kojim putem ići do Grčke

Morate pročitati

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u...

Ukoliko izgubite pasoš, lakše ćete moći da dođete do novog

Vlada Republike Srbije je saopštila da će građani kojima je ukraden pasoš, ili koji su ga izgubili, moći lakše...

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...
Marketing

Kojim putem ići do Grčke, ukoliko se u Makedoniji strasti ne smire do početka sezone godišnjih odmora? Od Beograda do Soluna savetujemo da idete preko Sofije.

Nevolje sa kojima se suočava Makedonija sada su problem i za brojne putnike iz Srbije koji kolima prelaze njenu teritoriju na putu ka Grčkoj, ne samo u doba letnjih odmora već i ovih dana zbog prvomajskih praznika.

Jasno je da će veliki broj Srba, ukoliko se situacija ne smiri, morati alternativnim pravcem – preko Bugarske!

Prošle godine je u Grčkoj letovalo oko 900.000 srpskih turista! Pola miliona je letovalo preko agencija, veliki broj je išao autobusima, a najmanje 300.000 je putovalo automobilom.

– Ukoliko se na put ide preko Makedonije, recimo od Beograda preko Makedonije do Soluna ima oko 645 kilometara, a preko Bugarske 685 – kaže Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije. – To nije drastično duža ruta, pogotovo što je i u Bugarskoj skoro celom dužinom predviđenog itinerera auto-put.

Mitić za Novosti predlaže najbržu i najbolju trasu preko Bugarske.

– Od Beograda, na primer, auto-putem do Niša se veoma brzo stiže i zahvaljujući novoj naplatnoj rampi, ne treba očekivati nikakve gužve – kaže Mitić.

Zatim se ide kroz Sićevačku klisuru do Pirota, to je deonica Koridora 10 u izgradnji, pa su mogući kraći zastoji. U svakom slučaju, potreban je dodatni oprez.

Od Pirota put turiste dalje vodi do graničnog prelaza Gradina sa Bugarskom.

– Tu treba kupiti vinjetu za korišćenja auto-puta kroz Bugarsku koja važi sedam dana i košta sedam evra. Od graničnog prelaza ide se pravcem za Sofiju.

Ali, pre glavnog grada Bugarske, na obilaznici oko Sofije, vozači moraju da se isključe na izlazu ka Blagoevgradu. Oznaka puta je A6 i E79 i prate se putokazi Pernik i Kulata.

Prema rečima Mitića za Bugarsku i Grčku ne treba “zeleni karton” (za Makedoniju treba) a ukoliko posedujete novu, biometrijsku vozačku dozvolu, nije potrebna ni međunarodna vozačka dozvola.

Naravno, ukoliko saobraćajna dozvola za vozilo kojim upravljate ne glasi na vaše ime, onda vam je potrebno i ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (izdaje je AMSS, košta 1.500 dinara i važi 12 meseci). U Grčkoj vam je potreban i PP aparat (u Bugarskoj samo ako imate vozilo sa TNG).

– Na graničnom prelazu Kulata sa bugarske strane, obično nema većih gužvi. Dalje do Soluna ili ka ostalim destinacijama u Grčkoj vode dobri, našim turistima već znani auto-putevi i tu nema nikakvih nepoznanica – kaže Jovica Mitić i preporučuje vozačima da pre polaska na put pozovu informativni centar AMSS i još jednom se raspitaju o stanju i uslovima na putevima, graničnim prelazima.

Pretpostavka je da će i Bugari, ukoliko ne dođe do smirivanja situacije u Makedoniji, biti svesni povećanog broja tranzitnih putnika, pa će i oni tome prilagoditi rad svojih graničnih prelaza.

Marketing
Prethodni tekstPo zube i lepotu u Srbiju
Sledeći tekstKineski turisti
Marketing

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing