Život Koncentracija i godine

Koncentracija i godine

-

Nova studija objašnjava zbog čega se sa godinama gubi sposobnost koncentracije.

U zrelim godinama života mozak počinje polako da se menja što objašnjava zašto je starije osobe lakše zbuniti nevažnim informacijama i zbog čega gube koncentraciju kada treba obaviti ispravno više poslova.

Dr Cheryl Grady sa kolegama iz Rotman istraživačkog centra iz Kanade je koristila funkcionalnu magnetnu rezonanciju (fMRI) kako bi ispitivala moždane funkcije kod zdravih srednjovečnih osoba. Rezultate je upoređivala sa onim dobijenim od mladih i starih osoba. Tokom beleženja moždane aktivnosti ispitanicima su davani memorijski zadatci.

Kod mladih osoba je rasla aktivnost dorzolateralnog prefrontalnog korteksa (čija funkcija je vezana za obavljanje zadataka za koje je potrebna koncentracija) za vreme rešavanja zadataka koji su zahtevali memorisanje a opadala aktivnost u medialnom frontalnom i parietalnom regionu (koji je vezan za aktivnosti mozga tokom perioda odmora kao što su razmišljanja o samom sebi ili posmatranje okoline).

U životnom razdoblju između 40-te i 60-te godine života aktivnost mozga počinje postepeno da se menja. Kod srednjovečnih ljudi tokom obavljanja memorijskih zadataka opada aktivnost dorzo lateralnog prefrontalnog korteksa a aktivnost dela mozga zaduženog za “sanjarenje” ostaje ista, njena aktivnost se ne smanjuje kao kod odraslih mladih osoba.

Ovj dizbalans u aktivnosti različitih delova mozga zaduženih za dva potpuno različita zadatka, jedan za koncentraciju drugi za opuštanje i sanjarenje postaje još uočljiviji kod osoba preko 65 godina, što objašnjava zbog čega se starije osobe teže koncentrišu na rešavanje nekog problema i lakše ih je dekoncentrisati nekim nevažnim informacijama.

Studija je pokazala da je srednjovečnost tranzicioni period , period kada počinju postepano da se odvijaju značajne promene u funkcionisanju mozga, tokom kojega se postepeno gube sposobnosti u oštrini razmišljanja i sposobnosti koncentrisanja na problem.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Najnovije vesti

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa...

Er Srbija i Viz er odredili termin za nastavak letova sa beogradskog aerodroma

Avio kompanije Er Srbija i Viz er odredile su 13. april kao okvirni datum kada bi mogli da se...

Korona virus – simptomi, preporuke, brojevi telefona, najčešća pitanja

Infekcija korona virusom u oko 80 odsto slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok šest odsto...

Apel našoj dijaspori da ne dolazi u Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada u svakodnevnom zasedanju...

Vanredno stanje dan 2, odlazak do aerodroma “Nikola Tesla”

Automobilom ulicama Beograda, autoputem do aerodroma "Nikola Tesla". Drugi dan vanrednog stanja u Srbiji. Dana 17.03.2020. godine obišli smo neke...

Mere na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom...

Morate pročitati

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje...

Možda ti se i ovo svidiPOVEZAN
Preporučujemo ti