Korona-virus: Saveti za putovanja

Korona-virus: Saveti za putovanja

Nemački mediji objavljuju savete građanima šta da urade pre putovanja – ako baš moraju da putuju. Već je više zemalja zabranilo ulazak, ne samo Nemcima, već i građanima drugih zemalja u Evropi.

Prvi savet glasi da se raspitaju kod organizatora da li je njihovo putovanje otkazano zbog korona-virusa. Odmah nakon toga sledi savet da pogledaju na stranicu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova šta kaže o predviđenom odredištu njihovog putovanja, piše Dojče vele.

Ali to je problem: zvanična stranica Vlade izuzetno je oprezna pre nego što izda čak i savet da se „razmisli“ o predviđenom putu – osim u slučaju poznatih žarišta zaraze.

Tako je i Ministarstvo bilo iznenađeno odlukom američkog predsednika i tek odnedavno upozorava da je Nemcima i Evropljanima zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države od ovog petka.

To nije jedina zemlja koja više ne želi Nemce: Indija je proglasila da sve već izdate vize za tu zemlju više ne važe, s izuzetkom onih putnika koji su već u Indiji.

Nije moguć odlazak ni u Izrael, Vijetnam, Nepal, Butan, Ugandu i Liberiju. Biće problema i doći u Moskvu, ali je teško reći da li će već sutra spisak da bude duži.

Takve odluke se, naime, donose veoma jednostrano i po pravilu podrazumevaju bar dvonedeljni karantin.

Isto tako, zemlje poput Poljske i Češke odlučile su da pooštre svoje granične kontrole.

Moguć je i zdravstveni pregled i merenje telesne temperature. Prema potrebi, može da se odredi i zadržavanje u karantinu.

Nije dovoljno raspitati se samo o zemlji i gradu u koji se putuje, već i da li je turistička znamenitost ili muzej koji žele da posete uopšte otvoren za publiku.

Vrtaćanje novca

Nemački putnici upozoravaju se i da moraju da budu oprezni ako su već rezervisali neko putovanje, jer nije sigurno da organizator mora da im vrati novac.

Ako je zemlja ili područje u koje putuju zatvoreno, ako je zatvoren hotel koji su rezervisali ili ako su oni sami zaista oboleli – onda imaju pravo da traže svoj novac.

Ali ako se samo boje za svoje zdravlje i mogućnost da se zaraze, onda organizator u pravilu nije obavezan da prihvati takav argument – moraće da plate bar naknadu za otkazivanje puta.

Nemački Automobilski klub ADAC doduše i u takvim slučajevima savetuje razgovor s organizatorom putovanja.

Turističke agencije je ova epidemija teško pogodila, tako da će možda biti susretljivi i vratiti više nego što bi morali kako bi zadržali mušteriju.

Dodatna preporuka je za starije i već bolesne osobe, a koje žele na put: njima bi sigurno bilo pametnije da ostanu kod kuće. Nije, naime, problem samo zemlja u koju putuju, već moraju da razmišljaju i o povratku u Nemačku.

Ako su bili u nekom izvorištu zaraze moraju da računaju da će ih onda nemački službenici „pitati za zdravlje“.

Moraće da popune i formular na kojem će tačno da piše njihovo zdravstveno stanje, njihovo mesto prebivališta i osobe za kontakt.

Jer ako se neki od njihovih saputnika razboli, oni moraju da budu brzo dostupni da bi se proverilo da nisu i oni zaraženi.