Liban – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Liban – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Libanu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosiocima pasoša Srbije potrebna je viza za Liban koja se može dobiti na graničnim prelazima, bez posebnih uslova. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca.

TRANSPORT

Jedini međunarodni aerodrom u Libanu je aerodrom Rafik Hariri u Bejrutu. Sve veće svetske avio-kompanije imaju letove za Bejrut. Libanska MEA ima letove za sve važnije svetske destinacije.

Pored Bejruta, najveće libanske luke su Tripoli na severu i Saida na jugu zemlje.

Putnička železnička mreža u regionu je slabo razvijena. Prevoz između gradova obavlja se uglavnom autobusima. Gradski prevoz u velikim gradovima je ograničen. Osnovno sredstvo gradskog prevoza su mini-busevi i taksi. Ne postoje obeležene stanice, ali ukoliko podignete ruku, vozač mini-busa će stati bukvalno bilo gde. Vozaču treba napomenuti gde hoćete da izađete. Taksi vozači ne koriste taksimetre, pa je najbolje pre početka vožnje ugovoriti cenu.

Putna mreža u regionu je dosta razgranata i putevi su uglavnom dobri, iako je auto-puteva vrlo malo. Za one koji se odluče da voze, treba imati na umu da je glavno pravilo u vožnji da nema pravila, pa prema tome treba biti naročito oprezan. S druge strane, minimalne su šanse da vas zbog saobraćajnog prekršaja zaustavi policija i naplati kaznu.

Za upravljanje vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Skreće se pažnja da dizel automobilima nije dozvoljen ulazak u Liban.

BEZBEDNOST

Državljanima Srbije koji borave ili nameravaju da putuju u Liban, usled opasnosti od mogućih terorističkih napada, savetuju se dodatne mere opreza. Preporučujemo izbegavanje mesta masovnih okupljanja, uključujući hotele, restorane i barove, turističke lokacije, pijace, tržni centri, koje većinom posećuju turisti. Ne preporučujemo putovanja u severni deo Libana, pogranične delove prema Siriji i Izraelu i na područja gde se nalaze palestinski izbeglički kampovi.

Savetujemo da pratite informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavate uputstava lokalnih organa i sarađujete sa njima.

Za pomoć i savete građani se mogu obratiti Ambasadi Republike Srbije u Bejrutu na brojeve telefona:: +961 922 12 56, +961 922 12 57 i putem e-mail: embassy@serbia-beirut.rs. Ova adresa elektronske pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti Java Skript da biste je videli.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cene zdravstvenih usluga u privatnim ordinacijama su znatno skuplje nego kod nas.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja.

Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

NOVAC

Libanska lira (LBP), otprilike 1EUR = 1605 LBP, 1 USD = 1500 LBP.

Platne kartice je moguće koristiti u većini objekata u Libanu. Raspon cena može da bude veoma širok u odnosu na kvalitet usluge koji želite. Ovo se odnosi kako na restorane i hotele, tako i na prevoz i posete lekaru. Tradicionalni restorani mogu da budu pristupačniji nego kod nas, dok su cene u ekskluzivnim objektima izuzetno visoke. „Cenkanje“ pri kupovini (i to naročito u „sukovima“ ili uličnim radnjama) deo je ovdašnje kulture.

OSTALO

Poštujte pravila pristojnog ponašanja i oblačenja, posebno kada su u pitanju žene.

Srbija-Liban

Srbija-Liban udaljenost

Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group