Malo jedete, a gojite se? Evo u čemu je problem

Malo jedete, a gojite se? Evo u čemu je problem

Malo kalorija, malo masti i malo ugljenih najčešći su savet za „put u vitkost“. I muškarci i žene često odluče da konzumiraju niskokaloričnu hranu kako bi brzo smršali, čime se praktično izgladnjuju.

Mnogi posle takvih dijeta neće priznati da su im se kasnije kilogrami vratili, i to često više od onoga što su izgubili.

„Naš mozak zapravo kontroliše našu masu, naš metabolizam i jačinu gladi. Studije sprovedene u proteklih 50 godina pokazuju da je hipotalamus „šef“ toga koliko se gojimo ili mršavimo. Naš mozak ima vrlo jasnu ideju o tome koliko smo veliki i želi da premosti i sabotira sve pokušaje da smršamo. To je razlog zašto se većina ljudi nakon većeg gubitka kilograma zapravo vrati na isto. To je takozvani jo-jo efekat. Mozak je nesrećan s manjkom“, kaže doktor Džejson Mekeun, jedan od vodećih neurologa Britanije.

On kaže da su niskokalorične dijete (koje naziva i izgladnjivanjem) unapred osuđene na propast. Tvrdi da je mršavljenje zapravo mnogo jednostavnije „na papiru“ jer naš mozak zaista radi protiv nas. Reč je o milenijumima evolucije koje pokušavamo da „poništimo“, prenosi Express.

„Naš mozak tačno zna na kojoj kilaži je srećan. Jedini način na koji možete da utičete na izgled i zdravo smršate jeste da ‘resetujete’ mozak“, kaže neurolog.

Najbolje je polako i postepeno smanjivati unos šećera, smanjiti veličinu obroka, i paralelno uz to vežbati. Brzih rešenja nema, ili nisu zdrava, zaključuje Mekeun.