Menja se pravilo za ulazak u Sloveniju: uskoro će se vinjete kupovati na ovaj način

Menja se pravilo za ulazak u Sloveniju: uskoro će se vinjete kupovati na ovaj način

Slovenci prelaze na novi, sofisticiraniji način plaćanja elektronskim vinjetama koji već primenjuju Slovačka, Mađarska, Rumunija i Bugarska, a uskoro će Moldavija i Austrija

Proces naplate e-vinjetama znatno je jednostavniji i ide direktno na ruku vozačima. Osim što više neće čekati u redu za kupovinu vinjete, čekati na naplatnim kućicama i mahati ENC uređajem, u istoriju odlazi i lepljenje, skidanje i struganje vinjeta sa vetrobranskog stakla.

Sve to menja par klikova u posebnoj aplikaciji za pametne telefone ili preko internet portala gde kupujete e-vinjetu. Dovoljno je u Upitnik upisati zemlju i broj registracije i mejl adresu na koju će biti poslata potvrda o uplati. Može se platiti svim vrstama kreditnih kartica, a treba paziti samo na vremenski period trajanja vinjete koji birate sami.

Vozačima koji ne poseduju internet kod kuće Slovenija će ostaviti mogućnost kupovine na benzinskim pumpama i sličnim mestima gde će takođe biti dovoljno dati navedene podatke.

To je cela mudrost. Nakon što ostavite broj registracije, više vas niko neće zaustavljati niti išta pitati, ostalo je na kamerama. Ako ste kupili elektronsku vinjetu prolaz kroz državu je slobodan, a ako niste, sistem će vas brzo prepoznati i alarmirati policiju.

Zakon o e-vinjetama uskoro ulazi u parlamentarnu raspravu koja bi, sudeći po prvim reakcijama tamošnje javnosti, trebala biti jednosmerna ulica. Konsenzusu će pridoneti i činjenica da bi elektronska vinjeta zbog nižih troškova proizvodnje i distribucije u odnosu na klasičnu vinjetu, trebala biti povoljnija. Problem trenutno predstavlja samo zaštita ličnih podataka koju slovenska Vlada obećava da uskladi sa evropskim pravilima.

Dakle

Elektronska vinjeta će biti dostupna putem aplikacije ili internet portala, kao i na benzinskim pumpama i u radnjama.

Vozači mogu birati e-vinjetu koja važi sedam dana, jedan mesec, šest meseci ili godinu.

Nadzor je vrlo efikasan i šverovanje nije opcija. Radi se o kompletnom rešenju, koje vozačima osigurava nabavku vinjeta “iz fotelje” i vožnju bez zadržavanja, a s druge strane garantuje sigurnu naplatu.

Ovo bi trebalo da krene u decembru 2021. godine.

Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group