Mobilni telefoni u osnovnim školama u Francuskoj će biti zabranjeni

Mobilni telefoni u osnovnim školama u Francuskoj će biti zabranjeni

Francuski učenici zavisni od mobilnih telefona moraće u školi da prežive bez njih zbog nacrta zakona koji je ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker u četvrtak predstavio kao „meru detoksikacije“ za borbu protiv ometenosti i zlostavljanja.

Predsednik Emanuel Makron, čija stranka ima uverljivu većinu u Narodnoj skupštini, nada se brzom usvajanju mere u parlamentu, na vreme da se uvede pre iduće školske godine u septembru.

Osnovne škole bez mobilnih telefona predizborno je obećanje Emanuela Makrona.

Više od 90 odsto francuske dece stare 12 ili više godina poseduje mobilni.

Ova francuska inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele da razmišljaju o sličnim merama.

„Mobilni predstavljaju tehnološki napredak, ali ne smeju da monopolizuju naš život“, rekao je ministar Blanker za televizijski kanal LCI njuz.

„Ne možete se snalaziti u tehnološkom svetu ako ne znate da čitate, pišete, računate, poštujete druge i radite u timu“, dodao je.

Novo pravilo se odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila predlog zakona.

Neki učitelji su se javno usprotivili njihovom uključivanju u zakon, uključujući Stefana Krošeta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja bezbednosni rizik. Dodao je da su učiteljima potrebni telefoni u slučaju vanrednih situacija.

Pobornici mere tvrde da upotreba pametnih telefona kod dece i mladih pogoršava zlostavljanje na internetu, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije.

Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe tlefona, reketiranje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar.

Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group