Moldavija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Moldavija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Moldaviji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja stupio je na snagu 6. avgusta 2015. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani dveju zemalja, nosioci važećih biometrijskih pasoša, nemaju obavezu pribavljanja vize za ulazak, izlazak i prelaz preko teritorije, kao i za boravak na teritoriji države druge strane, u periodu do 90 dana, u okviru perioda od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca duži od planirane posete, odnosno 3 meseca nakon isteka traženog boravka.

Državljani Srbije koji u Moldaviju uđu preko dela moldavsko-ukrajinske granice, koji ne kontrolišu moldavske vlasti (Transnistria/Pridnjestrovlje) u obavezi su da prijave svoj boravak na teritoriji Moldavije u roku od 72 sata od prelaska granice.

U Moldaviju se može uneti/izneti novac u iznosu do 10.000 evra bez carinske deklaracije, a do 50.000 evra sa carinskom deklaracijom.

Za unošenje lovačkog oružja i uvoz životinja i kućnih ljubimaca, neophodne su posebne dozvole.

Poželjna je polisa zdravstvenog osiguranja putnika. Dokaz o vakcinisanju nije uslov za dobijanje vize i ulazak u Moldaviju.

TRANSPORT

Ne postoji direktna avio linija na relaciji Beograd-Kišinjev. U Moldaviju se može doputovati avionom (preko Beča) ili vozom (preko Bukurešta). Za putovanje automobilom potrebna je zelena karta osiguranja. Priznaje se nacionalna vozačka dozvola Republike Srbije.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u zemlji je dobra, ali se skreće pažnja da treba voditi računa o ličnim stvarima i dokumentima u javnom saobraćaju, na javnim mestima itd. Telefon policije je 955.

NOVAC

Nacionalna valuta je moldavski lej, čija je vrednost oko 20 leja za 1 evro, odnosno 16 leja za 1 USD. Novac se menja u bankama i menjačnicama.

Srbija-Moldavija

Srbija-Moldavija udaljenost