Monako – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Monako – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Monaku

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Imigraciona i carinska pitanja regulisana su na isti način kao i za ulazak i boravak u Francuskoj.

Preporučuje se posedovanje putnog zdravstvenog osiguranja.

Telefonski broj za sve hitne slučajeve je 112, za policiju – 17, za vartogasnu službu – 18, a za hitnu medicinsku pomoć – 93 30 19 45.

TRANSPORT

Do Monaka se može doći drumskim putem, železnicom ili helikopterom sa najbližeg aerodroma u Nici (Francuska), koji je udaljen 22 km od Monaka.

Monako je dobro povezan železničkom i mrežom autoputeva.

Za ulazak vozilom na teritoriju Monaka potrebno je posedovati važeću međunarodnu vozačku dozvolu i međunarodno auto osiguranje za vozilo – zeleni karton. Ukoliko vozilo pripada drugom licu može biti zatražena pisana dozvola od strane vlasnika vozila. Vozilom može upravljati samo punoletno lice.

BEZBEDNOST

Monako nije izuzetak kada je reč o opštoj pretnji od terorizma. Napadi mogu biti izvedeni neselektivno, uključujući i na mestima koje često posećuju stranci.

Ulični kriminal je retka pojava, ali mogućnost krađe nije isključena, pa se preporučuje preduzimanje uobičajenih mera predostrožnosti u vezi sa putnim ispravama, nakitom, ručnim torbama itd. Posebno treba biti oprezan prilikom putovanja vozovima u/i iz Monaka, kao i na aerodromu u Nici i rent a car parkinzima.

NOVAC

Iako Monako nije članica EU, lokalna valuta je evro. U širokoj upotrebi su kreditne kartice MasterCard, Visa, American Express, Diners Club.

Policija je svojevremeno izdala upozorenje da su se u opticaju pojavile falsifikovane novčanice evra, pa bi, u tom smislu, trebalo preduzeti neophodne mere predostrožnosti i, u slučaju potrebe, novac menjati isključivo u banakama i ovlašćenim menjačnicama.

Prosečne cene noćenja su:

  • hoteli visoke kategorije – 300€ do 500€
  • hoteli srednje kategorije – 100€ do 300€
  • hoteli niže kategorije – 50€ do 100€

OSTALO

Osim na plažama i kupalištima nije dozvoljeno hodati u kupaćim kostimima, ogoljeni do pojasa ili golih stopala. Odgovarajuća odeća mora se nositi u svim javnim ustanovama, a posebno u verskim objektima.

Srbija-Monako

Srbija-Monako udaljenost

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group