Mongolija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Marketing

Informacije o Mongoliji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Ko u Mongoliji namerava da boravi duže od 30 dana, treba da se prijavi Uredu za imigraciju, naturalizaciju i strane državljane (Office of Immigration, Naturalization and Foreign Citizens). Za boravak duži od 180 dana neophodno je pribaviti dozvolu za duži boravak. Kazna ze prekoračenje dozvoljenog boravka, po isteku vize, može da ide i do 5 USD po danu prekoračenja.

Minimalna sredstva potrebna za boravak u Mongoliji su 50 USD dnevno.

U zemlju je moguće u gotovini uneti do 5.000 USD, uz obaveznu prijavu na carini pri dolasku.

U Mongoliju može da se unese:

 • 1 litar alkohola
 • 2 litra vina
 • 3 litra piva
 • 200 komada cigareta
 • 250 grama duvana.

Putno zdravstveno osiguranje za predviđeni period boravka u Mongoliji je neophodno. Potvrde o vakcinaciji generalno nisu potrebne, osim u posebnim situacijama (kao što je bila epidemija SARS-a). Od studenata i svih drugih koji u Mongoliji nameravaju da borave duže od 90 dana, zahteva se test na AIDS.

TRANSPORT

U Mongoliju se uglavnom putuje avio prevozom ili vozom. Postoji jedan međunarodni aerodrom koji se nalazi u glavnom gradu Ulan Batoru.

Vozom može da se doputuje trans-sibirskom železnicom iz Moskve ili iz Pekinga. Od Ulan Batora do Moskve put traje 5 dana, a od Ulan Batora do Pekinga 1,5 dan. Karte za ovaj voz potrebno je rezervisati preko lokalne agencije najmanje mesec dana ranije.

Unutar Mongolije uglavnom se putuje avionom ili motornim vozilom. Ukoliko se posetilac Mongolije odluči da poseti unutrašnjost zemnje, van većih gradova, sugeriše se da iznajmi vozilo sa iskusnim vozačem. Razlog leži u ogromnim prostranstvima, nepostojanju autoputeva i na desetine kilometara bez oznaka neophodnih za orijentaciju. Približavanje granici u pojasu od oko 30 km je zabranjeno.

BEZBEDNOST

Mongolija je bezbedna zemnja, ali i pored toga treba biti obazriv na mestima gde su veće gužve. Kao i obično, vredne stvari ne treba nositi sa sobom, niti veće količine novca, a umesto pešačenja gradom noću, bolje je uzeti taksi.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Putno zdravstveno osiguranje za predviđeni period boravka u Mongoliji je neophodno. Potvrde o vakcinaciji generalno nisu potrebne, osim u posebnim situacijama (kao što je bila epidemija SARS-a). Od studenata i svih drugih koji u Mongoliji nameravaju da borave duže od 3 meseѕa, zahteva se test na AIDS.

Pored obavezne terapije, na put u Mongoliju je preporučljivo poneti uobičejene lekove.

Bolnica:

SOS Medica Mongolia UB International Clinic, 4a Building, Big Ring Road, 15th Micro District 7th Khoroo, Bayanzurkh District, Ulaanbaatar, Mongolia, Tel: +976-11 464325/26/27, Radno vreme: ponedeljak-petak, od 09:00 do 18:00 časova.

NOVAC

Nacionalna valuta: tugrik (Mongolian Tugrik – MNT)
Kurs razmene mongolske nacionalne valute (MNT): 1 EUR = 2.969,37 MNT, 1 USD = 2.394,17 MNT (radi orijentacije, 1 dinar vredi oko 25,16 MNT).

U Ulan Batoru, u hotelima, boljim restoranima i nekim robnim kućama, moguća su plaćanja Visa ili Master kreditnom karticom. Putni čekovi mogu da se unovče u nekim bankama, mada se više prihvataju platne kartice (Visa, Master Card, American Express, JCB). U drugim gradovima na ovo se ne treba osloniti, pa u slučaju putovanja u unutrašnjost zemlje, treba poneti gotovinu u domaćoj valuti.

U Ulan Batoru, skromniji smeštaj moguće je obezbediti za 50 USD dnevno, a u boljim hotelima (3-4 zvezdice) cene se kreću od 60-100 USD i više po danu. Hoteli u ostalim gradovima su skromniji, a u unutrašnjosti, van gradova, smeštaj je moguće obezbediti u jurtama u kampovima.

OSTALO

Turističke agencije:

 • Mongol Khaan travel LLC
  Booking / Reception: Ulaanbaatar Bayangol district, Grand Plaza office 1502
  Tel/Fax: 976 – 7012 2426
  Mobile: 99016421 English, 99006420 German
  E-mail: info@mongolkhaan.mn”> info@mongolkhaan.mn
 • Look Mongolia Tours & Expedition
  Tel: 976 11 344488
  Fax: 976 11 343757
  E-mail: info@lookmongolia.com”> info@lookmongolia.com
  Adresa: Look Mongolia Building, Tsagaan Khaalga (White Gate), Chinggis Khaan Avenue 98, Ulaanbaatar 210136, Mongolia.

Nacionalna valuta: tugrik (Mongolian Tugrik-MNT)
1 USD = 1 378,00 MNT
1 evro = 1702,00 MNT
1 dinar = 17,07 MNT

Važni telefoni:

 • pomoć u slučaju požara 101
 • policija 102
 • medicinska pomoć 103

Srbija-Mongolija
Srbija-Mongolija udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing