Mongolija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Mongolija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Mongoliji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Ko u Mongoliji namerava da boravi duže od 30 dana, treba da se prijavi Uredu za imigraciju, naturalizaciju i strane državljane (Office of Immigration, Naturalization and Foreign Citizens). Za boravak duži od 180 dana neophodno je pribaviti dozvolu za duži boravak. Kazna ze prekoračenje dozvoljenog boravka, po isteku vize, može da ide i do 5 USD po danu prekoračenja.

Minimalna sredstva potrebna za boravak u Mongoliji su 50 USD dnevno.

U zemlju je moguće u gotovini uneti do 5.000 USD, uz obaveznu prijavu na carini pri dolasku.

U Mongoliju može da se unese:

 • 1 litar alkohola
 • 2 litra vina
 • 3 litra piva
 • 200 komada cigareta
 • 250 grama duvana.

Putno zdravstveno osiguranje za predviđeni period boravka u Mongoliji je neophodno. Potvrde o vakcinaciji generalno nisu potrebne, osim u posebnim situacijama (kao što je bila epidemija SARS-a). Od studenata i svih drugih koji u Mongoliji nameravaju da borave duže od 90 dana, zahteva se test na AIDS.

TRANSPORT

U Mongoliju se uglavnom putuje avio prevozom ili vozom. Postoji jedan međunarodni aerodrom koji se nalazi u glavnom gradu Ulan Batoru.

Vozom može da se doputuje trans-sibirskom železnicom iz Moskve ili iz Pekinga. Od Ulan Batora do Moskve put traje 5 dana, a od Ulan Batora do Pekinga 1,5 dan. Karte za ovaj voz potrebno je rezervisati preko lokalne agencije najmanje mesec dana ranije.

Unutar Mongolije uglavnom se putuje avionom ili motornim vozilom. Ukoliko se posetilac Mongolije odluči da poseti unutrašnjost zemnje, van većih gradova, sugeriše se da iznajmi vozilo sa iskusnim vozačem. Razlog leži u ogromnim prostranstvima, nepostojanju autoputeva i na desetine kilometara bez oznaka neophodnih za orijentaciju. Približavanje granici u pojasu od oko 30 km je zabranjeno.

BEZBEDNOST

Mongolija je bezbedna zemnja, ali i pored toga treba biti obazriv na mestima gde su veće gužve. Kao i obično, vredne stvari ne treba nositi sa sobom, niti veće količine novca, a umesto pešačenja gradom noću, bolje je uzeti taksi.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Putno zdravstveno osiguranje za predviđeni period boravka u Mongoliji je neophodno. Potvrde o vakcinaciji generalno nisu potrebne, osim u posebnim situacijama (kao što je bila epidemija SARS-a). Od studenata i svih drugih koji u Mongoliji nameravaju da borave duže od 3 meseѕa, zahteva se test na AIDS.

Pored obavezne terapije, na put u Mongoliju je preporučljivo poneti uobičejene lekove.

Bolnica:

SOS Medica Mongolia UB International Clinic, 4a Building, Big Ring Road, 15th Micro District 7th Khoroo, Bayanzurkh District, Ulaanbaatar, Mongolia, Tel: +976-11 464325/26/27, Radno vreme: ponedeljak-petak, od 09:00 do 18:00 časova.

NOVAC

Nacionalna valuta: tugrik (Mongolian Tugrik – MNT)
Kurs razmene mongolske nacionalne valute (MNT): 1 EUR = 2.969,37 MNT, 1 USD = 2.394,17 MNT (radi orijentacije, 1 dinar vredi oko 25,16 MNT).

U Ulan Batoru, u hotelima, boljim restoranima i nekim robnim kućama, moguća su plaćanja Visa ili Master kreditnom karticom. Putni čekovi mogu da se unovče u nekim bankama, mada se više prihvataju platne kartice (Visa, Master Card, American Express, JCB). U drugim gradovima na ovo se ne treba osloniti, pa u slučaju putovanja u unutrašnjost zemlje, treba poneti gotovinu u domaćoj valuti.

U Ulan Batoru, skromniji smeštaj moguće je obezbediti za 50 USD dnevno, a u boljim hotelima (3-4 zvezdice) cene se kreću od 60-100 USD i više po danu. Hoteli u ostalim gradovima su skromniji, a u unutrašnjosti, van gradova, smeštaj je moguće obezbediti u jurtama u kampovima.

OSTALO

Turističke agencije:

 • Mongol Khaan travel LLC
  Booking / Reception: Ulaanbaatar Bayangol district, Grand Plaza office 1502
  Tel/Fax: 976 – 7012 2426
  Mobile: 99016421 English, 99006420 German
  E-mail: info@mongolkhaan.mn”> info@mongolkhaan.mn
 • Look Mongolia Tours & Expedition
  Tel: 976 11 344488
  Fax: 976 11 343757
  E-mail: info@lookmongolia.com”> info@lookmongolia.com
  Adresa: Look Mongolia Building, Tsagaan Khaalga (White Gate), Chinggis Khaan Avenue 98, Ulaanbaatar 210136, Mongolia.

Nacionalna valuta: tugrik (Mongolian Tugrik-MNT)
1 USD = 1 378,00 MNT
1 evro = 1702,00 MNT
1 dinar = 17,07 MNT

Važni telefoni:

 • pomoć u slučaju požara 101
 • policija 102
 • medicinska pomoć 103
Srbija-Mongolija

Srbija-Mongolija udaljenost