Nedostaju vam putovanja? Evo šta da uradite

Nedostaju vam putovanja? Evo šta da uradite

Dugo planirana i iščekivana putovanja u ovom trenutku se otkazuju ili unedogled odlažu, zbog mnogo važnijeg cilja – spasavanja ljudskih života.

I dok sedite kod kuće u izolaciji i žalite za avanturom i novim iskustvima, znajte da radite pravu i jedinu stvar koja se u ovom trenutku može učiniti. A kako bi vam vreme brže u lepše prošlo, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite, a tiču se putovanja i osnažiće vaš istraživački duh.

Putujte iz fotelje

Putopisne knjige, serije i filmovi inspirisani destinacijama su očigledan način da prekratite vreme i nakratko uronite u putno iskustvo. Netfliks, na primer, obiluje različitim putopisnim žanrovima. Trenutno su među popularnijim sadržajima The Kindness Diaries, serijal koji prati putovanja jednog čoveka koji se oslanja na dobrotu stranca, Street Food, koji istražuje lokalne kuhinje širom sveta i komična serija Travels with Father.

Ako više volite da čitate, pravo je vreme da pročešljate police svoje biblioteke. Prelistajte stare vodiče, monografije, atlase i putopise. Prisetite se svoje omiljene knjige koja vas je snažnim opisima odvela na neko novo mesto i iskoristite priliku da ponovo uživate u njoj.

Kuhinje sveta

Kod kuće ste tek nekoliko dana, a već vam je dosta monotonih obroka? Iskoristite ovu priliku da savladate recepte iz drugih krajeva sveta. Za ovo vam ne trebaju kuvari, jer na internetu imate hiljade sajtova, blogova, kanala na Jutjubu i tutorijala na ovu temu. Neki od njih sada daju savete kako da pravite prave male gozbe za vreme izolacije, od sastojaka iz konzerve. Napravite od pripremanja obroka događaj. Zamolite ostale ukućane da vam se pridruže, pronađite odgovarajuću lokalnu muziku i uživajte u kućnoj školi kuvanja. Svakih nekoliko dana probajte novu svetsku kuhinju. Ukoliko niste u mogućnosti da obezbedite sve sastojke, bez brige. Cilj je, pre svega, da se dobro zabavite.

Prisetite se starih uspomena

Bili ste na putovanju svog života, doživeli ste neprepričljive stvari… Ali onda ste se vratili kući i život se nastavio. Niste čak imali priliku da sredite stotine fotografija koje ste na tom putovaju napravili. Ali sada konačno imate priliku! Iskoristite slobodno vreme da evocirate uspomene sa putovanja i sredite te fotografije. Možete od toga da napravite i događaj – tematsko veče tokom koga će cela porodica da uživa i da se priseća sjajnih i ne tako sjajnih dogodovština. Ako ste ambiciozniji, možda je vreme da počnete da pišete putni blog i delite svoja iskustva sa širom publikom.

Naučite novi jezik

Ako već planirate odlazak na konkretnu destinaciju, možete slobodno vreme da iskoristite kako biste savladali osnove jezika koji se na njoj govori. Počnite da učite jezik koji ste oduvek hteli da savladate a niste imali vremena, ili obnovite znanje nemačkog koji ste u srednjoj školi tako dobro govorili… Postoje mnogi zabavni načini da učite jezik. Od fenomenalnih aplikacija kakvi su Duolingo i Babel, preko besplatnih onlajn časova, do praćenja serija na stranom jeziku.

Planirajte sledeće putovanje

Kako poznate svetske turističke agencije trenutno savetuju – sada nije vreme za paniku, već vreme za planiranje. Niko sa sigurnošću ne zna koliko će ova vanredna situacija u svetu da traje, niti šta nas čeka nakon nje. Ali ništa vas ne može sprečiti da istražujete, planirate i kada vam se sledeći put ukaže prilika, budete spremni. Iskoristite mogućnost da do detalja upoznate destinaciju koja vas zanima, osmislite plan puta u koji ćete uključiti sve važne atrakcije i informišite se o istoriji i tradiciji regije. Čak i ako nikada ne uspete da zaista stignete tamo, na neki način ste se već zaputili na to putovanje.

Unapredite svoje fotografske veštine

Ako volite da putujete, iskoristite priliku i naučite kako da svoja iskustva što bolje prenesete u obliku fotografije. Čak i ako nemate profesionalnu foto-opremu, već za slikanje koristite svoj foto-aparat, postoje brojni saveti koje je jednostavno naučiti i primeniti kako biste postigli bolji kvalitet fotografija. Na raspolaganju su vam besplatni onlajn kursevi i tutorijali na Jutjubu.

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group