Nemačka uvozi 17.000 radnika i ubrzaće nostrifikaciju diploma!

Nemačka uvozi 17.000 radnika i ubrzaće nostrifikaciju diploma!

Nemačkoj trenutno nedostaje više od 17.000 radnika u sektoru tuđe nege i pomoći.

Jens Špan, ministar zdravlja želi da smanji ovaj manjak negovatelja pojačanim uvozom radnika iz zemalja Evropske unije.

„Ponovo ćemo pokušati da aktiviramo domaću radnu snagu, a istovremeno intenzivno tražimo i negovatelje iz evropskog komšiluka. U EU je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage“, rekao je Špan.

Špan je najavio i ubrzanu nostrifikaciju diploma i stručnih svedočanstava kandidata iz inostranstva.

Ponekad ovi procesi traju mesecima i godinama pre nego što lekarima i negovateljima koji su već ovde i koji mogu da prionu na posao priznaju diplome, rekao je Jens i dodao da će se ovaj problem u saradnji sa saveznim pokrajinama, ubrzano rešavati.

Jens je na kritike da drugim zemljama EU želi da pokupi deficitarne radnike odgovorio da je pojačan uvoz negovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rešavanja problema drastičnog manjka ovih radnika u Nemačkoj.

Jedan od važnijih elementa su i programi kojima bi se zanimanje negovatelja učinilo primamljivijim između ostalog i povećanjem plata. Mediji upozoravaju na činjenicu da mnogi negovatelji rade na određeno vreme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog cenovnika ugovora.

Regularno i za puno radno vreme zaposleni negovatelji zarade mesečno oko 3000 evra bruto dok u isto vreme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju oko 500 evra manje.

Prema poslednjim statistikama iz 2015.g. u Nemačkoj radi oko 300.000 stranih negovatelja, a najviše ih dolazi iz Poljske, Bosne i Hercegovine i Kazahstana.