Nepal – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Marketing

Informacije o Nepalu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Građani Srbije koji putuju u Nepal odgovarajuću vizu mogu dobiti na međunarodnom aerodromu u Katmanduu, odnosno graničnim prelazima Nepala, uz prilaganje važećeg pasoša i fotografije (dimenzija kao za pasoš) sa svetlom pozadinom. Zahtev za izdavanje vize potrebno je podneti putem interneta pre putovanja.

Formular zahteva, kao i detaljne informacije o uslovima izdavanja viza, kategorijama viza, periodima na koji se izdaju i dodatnoj dokumentaciji koju je uz zahtev za izdavanje vize potrebno priložiti, dostupni su na internet prezentaciji imigracionog odeljenja Nepala.

Za putovanje u Nepal nije potrebno posedovati polisu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji, izuzev ako dolazite iz oblasti zahvaćene žutom groznicom, što podrazumeva potrebu posedovanja odgovarajućeg medicinskog sertifikata.

U cilju kontrole ilegalnih radnji u vezi sa trekingom uvedena je obaveza popunjavanja Trekkers’ Information Management Systems (TIMS) kartice, koja je dostupna u predstavništvima Nepalskog turističkog odbora (Nepal Tourism Board – NBD). Detaljne informacije dostupne su na sajtu: timsnepal.com.

Dozvole za planinarenje izdaju se od strane planinarskog udruženja pod okriljem nepalskog Ministarstva kulture, turizma i civilne avijacije. Dodatne informacije dostupne su na ovom sajtu.

TRANSPORT

Za međugradski autobuski prevoz preporučuju se posebni turistički kombiji ili klimatizovani mini busevi.

Glavna sredstva lokalnog transporta u Nepalu su taksiji i rikše. Taksi vozila u kojima se cena određuje na osnovu taksimetra su prepoznatljiva po crnim licenciranim tablama. Vožnja ovim taksijem od aerodroma do lokacije na širem području Katmandua iznosi između 500 i 800 nepalskih rupija. Osim navedenih, postoje i privatna taksi vozila sa crvenim tablama i nešto skupljim, uglavnom taksimetarskim tarifama.

Iznajmljivanje automobila je moguće preko turističkih agencija ili rent-a-car kompanija. Iznajmljivanje planinskih i običnih bicikala (Katmandu i Pokara) je, takođe, moguće po pristupačnim cenama.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija može biti usložnjena usled relativno čestih političkih demonstracija kako u prestonici, tako i u ostalim centrima u Nepalu, praćenih ponekad upotrebom sile, zatvaranjem međunarodnog aerodroma i prekidom drumskog ili železničkog saobraćaja. U ovakvim situacijama potrebno je pratiti uputstva koja daju proverene turistčke agencije ili koja emituju lokalna sredstava javnog informisanja i ponašati se u skladu sa njima.

Nepal je trusno područje sklono zemljotresima. U slučaju zemljotresa potrebno je pratiti uputstva lokalnih vlasti i ponašati se u skladu sa njima.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna (izuzev u gore navedenom slučaju žute groznice) s tim što se pre dolaska u Nepal često preporučuje primanje vakcina protiv hepatitisa A, hepatitisa B, tifusa, besnila. Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme nego isključivo flaširane vode. Ukoliko ne postoji mogućnost za nabavku flaširane vode, onda vodu koja je dostupna pre konzumiranja treba prokuvati (najmanje 10 minuta ključanja) ili dezinfikovati pomoću za to posebno predviđenih tableta. Hrana koja se jede bi trebalo da bude termički obrađena, a u svežem obliku samo na mestima koja ispunjavaju potrebne higijenske uslove.

Preporučuje se preduzimanje preventivnih mera zaštite protiv bolesti koje prenose komarci, prvenstveno u vidu korišćenja krema protiv ujeda komaraca i nošenja odgovarajuće garderobe sa dugim rukavima i nogavicama prilikom boravka napolju, odnosno zaštita prostorija prilikom boravka u zatvorenom prostoru (zatvaranje prozora koji nemaju mreže za komarce, korišćenje električnih aparata protiv komaraca i sl.)
Planinari bi trebalo da se pre polaska informišu o simptomima i načinima prevazilaženja akutne planinarske bolesti i u skladu sa primljenim uputstvima ponašaju prilikom penjanja na planinske vrhove.

NOVAC

Novčana valuta u Nepalu je nepalski rupi – NPR (jedna rupija sadrži 100 paisa). Prema važećem kursu jedan evro vredi oko 129 NPR, a jedan USD vredi 104 NPR. Strani novac (prihvaćene sve glavne strane valute, uključujući evro, američki dolar i britansku funtu) moguće je zameniti za lokalnu valutu u glavnim bankama, hotelima, kao i u menjačnici na međunarodnom aerodromu Tribuvan.

OSTALO

Nepal ima tipičnu monsunsku klimu. Suvi period je od oktobra do maja, dok je vlažni (monsunski) period od juna do septembra. Intervali između ova dva glavna perioda – od septembra do novembra i od marta do maja – smatraju se najpogodnijim za boravak u Nepalu.

Srbija-Nepal
Srbija-Nepal udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing