Nikaragva – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Nikaragva – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Nikaragvi

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za ulazak u Nikaragvu državljanima Srbije je potrebna viza. Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Nikaragve u Beču. Pribavljanje vize ili turističke propusnice na graničnom prelazu nije moguće.

Novčani iznos preko 10.000 USD se prijavljuje.

Dokaz o vakcinaciji i zdravstveno osiguranje nisu neophodni, ali se preporučuje putno zdravstveno osiguranje.

Za unošenje lovačkog oružja potrebno je pribaviti dozvolu.

Kućni ljubimci se mogu uneti uz prezentaciju potvrde od veterinarske ustanove iz Srbije o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila.

Mlečni proizvodi se ne smeju unositi.

TRANSPORT

Međunarodni aerodromi su Augusto Cesar Sandino, najvažnija luka je Sandino. Železnice nema. Glavna drumska saobraćajnica je autoput Panameriken koji je u dobrom stanju. Motornim vozilom se može upravljati vozilom sa vozačkom dozvolom iz Srbije, a potrebno je posedovati i polisu osiguranja od odgovornosti koja se pribavlja pri ulasku u zemlju. Najčešći saobraćajni prekršaji su vožnja pod dejstvom alkohola, nevezivanje pojasa, razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje i sl. Kazne za ove prekršaje se kreću od 30 do 70 USD.

BEZBEDNOST

Rizici od oružanih sukoba i kriminala su visoki, potrebna je povećana pažnja. S obzirom da je u pitanju trusno područje, postoji rizik od zemljotresa, kao i čestih i veoma obilnih kiša.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ne postoje obavezne vakcine niti vakcinacije koje se preporučuju. Opšta sanitarna situacija je dobra, a nema ni epidemija. Preporučuje se flaširana voda i izbegavanje ishrane na uličnim kioscima.

NOVAC

Lokalna valuta je kordoba. Kurs je oko 22 kordoba za 1 USD. Moguće je koristiti sve internacionalne kreditne kartice. Okvirne cene ishrane u restoranu iznose od 10 do 30 USD po osobi, a prenoćišta u hotelu od 50 do 80 USD dnevno. Lekarski pregled staje od 30 do 60 USD.

OSTALO

Kišna sezona traje od maja do oktobra. Preporučuje se lagana odeće cele godine.

Srbija-Nikaragva

Srbija-Nikaragva udaljenost

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group