Novi, deveti srpsko-mađarski granični prelaz Rabe–Kibekhaza u opštini Novi Kneževac

Novi, deveti srpsko-mađarski granični prelaz Rabe–Kibekhaza u opštini Novi Kneževac

Ministri Jadranka Joksimović i Ivica Dačić i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto svečano su otvorili novi srpsko-mađarski granični prelaz Rabe–Kibekhaza u opštini Novi Kneževac.

Deveti drumski granični prelaz sa Mađarskom izgrađen je u okviru projekta prekogranične saradnje dve zemlje, vrednog 5,5 miliona evra, za koji je Evropska unija izdvojila 4,6 miliona evra.

Osim novog graničnog prelaza Rabe-Kibekhaza, koji će zajedno koristiti Srbija i Mađarska, u okviru projekta je izgrađeno i 3,5 kilometra saobraćajnice.

„Nema sumnje da ovaj prelaz otvaramo zato što i Srbija i Vlada Srbije i Vlada Mađarske najpre vode i diplomatiju i spoljnu politiku i nacionalnu politiku u interesu građana“, poručila je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Srbije.

Odnosi Srbije i Mađarske su na nivou strateškog partnerstva. Na putu ka Evropi Mađarska snažno podržava Srbiju.

„Mađarska se među državama članicama EU najglasnije i kontinuirano zalaže za što skoriju integraciju Srbije u porodicu evropskih zemalja. Želim posebno da se zahvalim ministru i prijatelju Peteru Sijartu na doslednosti kojom zagovara politiku proširenja“, ukazao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Njegov mađarski kolega Peter Sijarto je istakao da je proširenje Evropske unije ključno pitanje za Mađarsku.

„Podržaćemo strateški, politički i ekonomski interes Unije da Srbija što pre postane članica. Smatramo da je Srbija to zaslužila, jer je činilac stabilnosti u regionu i zato je snažno podržavamo u procesu pridruživanja“, dodao je Sijarto.

Građani Novog Kneževca, dvadesetak kilometara od graničnog prelaza najbrže će osetiti pogodnosti novog srpsko-mađarskog povezivanja.

Novi granični prelaz sa Mađarskom mogu da koriste građani Srbije, Mađarske i Evropske unije, svakodnevno od 7.00 do 19.00 i namenjen je isključivo putničkom saobraćaju.

Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group