Novi Zeland – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Marketing

Informacije o Novom Zelandu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za državljane Srbije obavezna je viza za boravak na Novom Zelandu. Od 18. januara 2013. godine zahtevi za vizu mogu se podneti elektronskim putem preko ovog sajta ili ovog sajta.

Visa Application Centre
TT Visa Services Ltd.
2nd flour
Mimet House
5 A Praed Street
London
W21NJ
UNITED KINGDOM
Tel:+44 203 582 74 99
E-mail: ttslondonnz@ttepl.com

Informacije o uslugama izdavanja viza možete dobiti na broj telefona: + 64 9 914 4100

Pasoš mora biti važeći 3 meseca pre napuštanja Novog Zelanda.

Podnosioci zahteva za vizu moraju podneti dokaz o nameravanom boravku i definisanom periodu ostanka, putem turističkih vaučera, potvrda avio-kompanije ili turističke agencije o rezervaciji putovanja i plaćanju. Potrebno je dostaviti i dokaz o posedovanju dovoljnih finansijskih sredstava tokom boravka na Novom Zelandu: minimum 1.000,00 NZD po osobi za mesec dana, ili 400,00 NZD po osobi, u slučaju da je smeštaj uplaćen.

Unapred uplaćen hotelski vaučer ili priznanicu o uplaćenim sredstvima potrebno je pokazati i na ulazu u zemlju. Kao dokaz o posedovanju finansijskih sredstava priznaju se keš, putni čekovi, bankovni izvodi, važeće kreditne kartice sa ažuriranom potvdom o stanju.

Nema restrikcija pri unošenju stranog novca. Pri unošenju/iznošenju sume koji prelazi 10.000 NZD u gotovom, mora se popuniti izveštaj (Border Cash Report).

Unos životinja podleže zahtevnoj proceduri, pre unošenja u zemlju životinje obavezno borave u karantinu. Za sve informacije o postupku unosa životinja pogledajte ovaj sajt.

Unos akcizne robe do vrednosti 700,00 NZD po osobi, dozvoljen bez carinjenja. Pored toga, dozvoljen je unos 50 cigareta, ili 50 gr duvana ili cigara. Od alkohola je dozvoljen unos tri flaše alkoholnih pića od 1,25 l, koje ne smeju da sadrže više od 1,125 ml alkohola. Unos hrane, oružja, droga, životinjskih proizvoda ili životinja, biljnih proizvoda ili biljaka je zabranjen, kao i mesa, voća i meda.
Više informacija o carinskim formalnostima na ovom sajtu.

TRANSPORT

Međunarodni aerodromi su: Okland, na Severnom ostrvu i Krajstčerč, na Južnom ostrvu, a nacionalni aerodromi su: Velington, Hamilton, Severni Hamilton, Danedin i Kvinstaun.

Postoji železnička linija koja vodi od Severnog do Južnog ostrva, sa korišćenjem feribota.

Putna mreža je razvijena.

Međunarodna vozačka dozvola se prihvata sa maksimalnim trajanjem do 12 meseci. Iznajmljivanje automobila dozvoljeno za lica iznad 25 godina. Vozi se levom stranom, saglasno saobraćajnim pravilima, tzv. “Road Code”. Maksimalna dozvoljena brzina na auto putu je 100 km/h.

BEZBEDNOST

Preporučuje se uobičajena predostrožnost u pogledu ličnih dokumenata.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

U pogledu zdravstvene zaštite, razvijena je mreža javnih i privatnih medicinskih ordinacija. Preporuka je da se obezbedi putno osiguranje koje će pokriti obavezno zdravstveno osiguranje za slučaj nesreće i bolesti. Za dodatne informacije posetite ova sajt: health.govt.nz.

NOVAC

Lokalna valuta je novozelanski dolar. Aktuelni kurs možete videti na ovom sajtu.

OSTALO

Nacionalni telefonski kod: +64.
Struja je napona 230/240 V, AC 50 Hz. Potrebni adapteri za sve aparate. Za prenosive personalne računare potreban je utikač RJ45 za kompjuter i adapter sa 2 ili 3 utičnice za struju.

Novi Zeland je turistička zemlja. Zbog popunjenosti kapaciteta u popularnim turističkim destinacijama tokom cele godine, preporuka je da se rezervacija smeštaja izvrši preko interneta, ili telefonom.

Klima na Severnom ostrvu je suptropska, sa temperaturama koje se tokom leta (decembar, januar, februar) kreću između 20-30 stepeni, a tokom zime (jun, jul, avgust) između 10 i 15 stepeni. Na Južnom ostrvu je hladnije, sa temperaturama ispod 5 stepeni u zimskom periodu, klima je promenljiva, u zavisnosti od blizine morskog ili planinskog pojasa.

Važni kontakti

  • Vatrogasci: 111
  • Hitna medicinska pomoć: 111
  • Policija: 111Savet: prilikom prijave krivičnog dela uvek uzmite policijski izveštaj.

Srbija-Novi Zeland
Srbija-Novi Zeland udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing