Osigurajte se kada negde putujete

Osigurajte se kada negde putujete

Mali broj srpskih turista ima plaćeno putno zdravstveno osiguranje. Za 3.140 dinara svaki član porodice može da se leči do 30.000 evra

Srpski turisti slabo mare da se osiguraju kada negde putuju. Uglavnom im to predstavlja dodatni trošak, neki ne razmišljaju o tome, a drugi se nadaju, verovatno, da im se ništa neće dogoditi. Ipak, tih nekoliko hiljada dinara, koliko može da košta zdravstveno putno osiguranje, spasava putnika visokih troškova lečenja u inostranstvu za vreme odmora.

– Prvenstveno je zbog putnika bitno da se osiguraju i da se podigne nivo svesti o tome – objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. – Smatram da bi ono trebalo da bude obavezno, a veliki broj turističkih agencija sada i insistira na tome. To je dodatna usluga, koja se uglavnom plaća evro po danu, ili se uzima porodično osiguranje, što je još povoljnije.

Nedavni incident sa povređenom porodicom u kampu u Grčkoj, koja nije bila osigurana, pokrenuo je opet lavinu pitanja mora li zbog nečije nemarnosti država da uskače u pomoć.

– Država bi trebalo da se rastereti po ovom pitanju i da ne mora da rešave takve stvari – smatra Seničić. – Sreća pa se dobro završio problem sa porodicom u Grčkoj, ali je neodgovorno što nisu imali zdravstveno osiguranje. Država je morala da se umeša, i to svakako stvara lošu sliku onima koji to uplaćuju.

Nema preciznih podataka koliko se građana osigura pre nego što krene na put, ali je sigurno, govori Seničić, da je 75 odsto onih koji putuju preko turističkih agencija – osigurano.

– Pre nego što se uplati osiguranje bitno je da se dobro pogledaju opšti uslovi osiguranja, šta sve pokriva i kako se aktivira – objašnjava Seničić. – Uglavnom se pokreće tako što se pozove njihov kol centar, koji uputi osiguranika u najbližu zdravstvenu ustanovu koja može da mu pruži zdravstvenu negu. U slučaju da lečenje nije moguće obaviti u inostranstvu, osiguravajuća kuća je dužna da putnika vrati u svoju državu.

Prema rečima našeg sagovornika, Nacionalna asocijacija turističkih agencija priprema paket osiguranja, koji će uključiti i osiguranje od otkaza putovanja, krađe na putu, više sile, poplave, do nekog limitiranog iznosa, kako bi bila povoljna cena. Da putnici imaju tako neku sigurnost na odmoru.

Četvoročlanoj porodici za desetodnevno osiguranje u Grčkoj potrebno je 3.140 dinara, a nivo pokrivenosti polise osiguranja za svakog posebno je 30.000 evra. Toliko je i za Crnu Goru, Hrvatsku, Španiju, Egipat, Tursku…

POTVRDA FONDA ZAMENjUJE POLISU

Postoji potvrda koju izdaje Republički fond za zdravstveno osiguranje i koja zamenjuje polisu osiguranja. Ona važi samo za 19 zemalja i mogu da je dobiju svi osiguranici.

– Malo je komplikovana procedura i njena pokrivenost je manja, do 15.000 evra – kaze Seničić. – Pokriva samo hitnu medicinsku pomoć, a polisa osiguranja svaku lekarsku intervenciju koja može da se desi.