Ostvaren najduži let na svetu: Od Dubaia do Oklenda

Emirejt Erlajns Erbas A380
Erbas A380

Avion vazduhoplovne kompanije Emirejt Erlajns, Erbas A380, koji je danas sleteo na Novi Zeland, ostvario je, kako se veruje, najduži direktan let na svetu koji postoji u putničkom redu letenja.

Prema podacima industrijskog vebsajta airwaysnews.com, avion je bez usputnih sletanja preleteo liniju Dubai-Oklend (Novi Zeland) dugu 14.200 kilometara, nadmašivši raniji rekord australijskog Kvantasa od 13.800 kilometara na ruti Sidnej-Dalas iz 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

Kako navodi portal, ovo je istovremeno bio i let s najdužim trajanjem, budući da su putnici u vazduhu proveli 17 sati 15 minuta u povratku iz Oklenda u Dubai.

Medjutim, očekuje se da će ovaj rekord biti kratkog veka, pošto će predstojeći Emirejtsov let od Dubaija do Panama Sitija, planiran za kraj ovog meseca, trajati 17 sati i 35 minuta, dodaje se u informaciji.

Iz Emirejtsa kažu da će to biti “jedna od najdužih avio-linija u svetu po udaljenosti”.

“Ali, uz pomoć pametne tehnologije i dobrog planiranja, putnici će stići do svog odredišta u najkraćem mogućem vremenu”, navodi se u saopštenju kompanije.

Inauguralni let Dubai-Oklend je realizovan s avionom A380, a redovni letovi će se obavljati letilicom Boing 777.

Novozelandski ministar saobraćaja, Simon Bridžis, izjavio je da direktan let, koji je za tri sata smanjio sadašnje vreme putovanja na liniji Dubai-Oklend, poboljšava povezanost Novog Zelanda sa ostatkom sveta, navodi francuska agencija.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime