Ova plaža u Grčkoj će vam promeniti navike

Ova plaža u Grčkoj će vam promeniti navike

Prva plaža na kojoj će biti zabranjene cigarete je plaža Vagia, koja se nalazi na jugozapadu ostrva Serifos u Kikladima.

Ovog leta počinje pilot program saradnjom lokalnih vlasti i Fondacije Laskaridis, najavljeno je povodom Svetskog dana borbe protiv pušenja koji se obeležava 31. maja.

Vagia je zaštićena međunarodnom ekološkom mrežom Natura 2000.

Portal Keep Talking Greece prenosi da se ova akcija odvija u okviru ekološkog programa SeaChange Greek Islands čiji je cilj eliminisanje pušenja na grčkim plažama i sprečavanje zagađenja mora.

Čišćenje plaža ostrva Serifos u poslednje dve godine otkrilo je da su cigarete najčešći otpad. U okviru ovog pilot programa biće uspostavljena „kontrolisana oblast pušenja“, dok će instalirane pepeljare prenositi poruke o važnosti očuvanja životne sredine.

Plaža Vagia – preko dva kilometra duga peščana plaža, tirkizno plavo more

Vagia ili Vaija, kako je ovo mesto drugačije poznato među meštanima, je malo mesto na severoistočnom delu Egine. Ovo je brdoviti krajolik i prekriven je borovim šumarcima, a u samom centru Vagie se nalazi mala luka, sa brodićima koji su usidreni. Levo od marine pruža se duga peščana plaža. Na drugoj strani je lepa, nešto manja plaća. Ove plaže povezuje šetalište koje će vas provesti pored mora, gde vas očekuju taverne koje nude ležaljke, suncobrane, koktele, kafe i veoma dobru hranu.

Vagia je poznata i po tome što nema izvora slatke pijaće vode. Stanovništvo se pijaćom vodom snabdeva sa velike cisterne, koja se puni u Atini. Voda u sobama hotela, vila i apartmana nije za piće.

Ovo očaravajuće mesto vam neće pružiti mnogo sadržaja, bučnih barova, kafića, niti „ludih“ žurki, ali sigurno hoće odličnu, relaksiranu i opuštenu plažu, fin beo pesak u vodi i na obali…