Da li je potrebna viza državljanima Papua Nova Gvineja za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Papua Novu Gvineju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Papua Novu Gvineju:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Za vize i informacije potrebno je obratiti se predstavništvu Papue Nove Gvineje u Londonu: Papua New Guinea High Commission, 14 Waterloo Place, London, SWIY 4AR, Tel: + 44 (0)207 930 0922, Fax. + 44 (0)207 9300828, Email: info@pnghighcomm.org.uk.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

Za apliciranje za vizu (turistička viza za samostalno putovanje):

  1. popunjen obrazac – OBRAZAC,
  2. pasoš sa rokom važnosti još najmanje 6 meseci,
  3. fotokopija strane pasoša sa ličnim podacima i fotografijom,
  4. izvod sa računa,
  5. potvrda o povratnoj karti (može rezervacija za izdavanje vize ali za ulazak u zemlju obavezno imati povratnu kartu),
  6. fotografija koja se lepi na obrazac.

Viza je od 01. novembra 2013. godine besplatna, a Srbija je na listi zemalja za koju je potrebna dozvola od Glavnog Imigracionog centra u Papua Novoj Gvineji, i to traje oko 20-30 dana.

Sajt: www.pnghighcomm.org.uk

Preporučuje se visoka doza opreznosti pri putovanju u Papua Novu Gvineju, zbog velike stope kriminala, uključujući i organizovani kriminal, posebno u prestonici Port Morezbi i drugim gradovima provincije Hajland, kao i van urbanih naselja. Strani posetioci su posebno ugroženi usled niza zabeleženih slučajeva fizičkog i seksualnog nasilja, oružanog otimanja vozila i imovine. Česte su pojave etničkih sukoba, koje mogu prerasti u opšte nemire u širim područjima.