Pilion poluostrvo – biser u Egejskom moru

Pilion poluostrvo – biser u Egejskom moru

Poluostrvo Pilion, koje se nalazi u samom srcu Grčke, do sada je bilo najbolje sakriveni biser egejskog turizma. Doduše, već godinama ga posećuju gosti iz Srbije, ali ni približno u tako velikom broju kao kada je reč o ostalim destinacijama na severu Egeja.

Pilion je, u stvari, velika planina čije su ivice „nakićene“ tradicionalnim selima i egzotičnim plažama. Makrinica, Portarija, Zagora, Milina i Cagarada su sela u kojima kao da je stalo vreme – kuće su bele, elegantne, s krovovima od sivog kamena, i do njih se stiže starim putevima. Egzotične plaže sa šljunkom, lepim poput dragog kamenja, Milopotamos, Fakistra i Agios Joanis, s kristalno plavom vodom, nalaze na istočnom delu poluostrva. Doduše, sa istočne strane su pojedinim danima i veliki talasi. Sa zapadne, zalivske, voda je kristalno čista, mirna, a plaže su uglavnom šljunkovite.

Najbliži veći grad je Volos, a putem se prolazi i pored Larise. Zbog planina, na Pelion se može putovati u bilo koje doba godine. Leti je ovo savršeno mesto za miran san, jer su noći prijatne. U proleće i jesen posećuju ga ljubitelji prirode i pešačenja. Zimi, u selu Agriolefkes kod Hanje, nalazi se, čak, i ski-centar. Sa Piliona možete lako da odete i na izlet do obližnjeg Skijatosa.

Prema antičkoj legendi, upravo su na Pilionu Jason i Argonauti pronašli zlatno runo. Probrani turisti iz celog sveta obilaze prelepa planinska sela s tradicionalnim restoranima i tavernama i uživaju na bezbrojnim peščanim plažama kupajući se u kristalno bistrom moru.

Poznata turistička mesta su Kala Nera, Milina, Platanijas, Horto, Koropi, Milopotamus, Agios Joanis, Afisos… Ali mnogi turisti biraju mirna mesta, kao što je Agios Kirijaki. Planina Pilion je poznato odredište za ljubitelje planinarenja, vožnje bicikla ili jahanja konja, jer nudi staze kroz neverovatno lepe prizore kestenovih i hrastovih šuma. Leti, ovde najviše dolaze turisti koji ne vole odmor u ogromnim betonskih hotelima, gužvu na plaži i bezbroj radnji s robom lošeg kvaliteta.

Portarija je kosmopolitsko mesto koje turisti posećuju čitave godine, a naročito u proleće. Zahvaljujući bujnoj vegetaciji i sunčanim danima, ovde je izgrađeno dosta luksuznih hotela u tradicionalnom stilu, kao i taverne, barovi i radnje.

Zagora se nalazi u istočnom delu i svaka kuća ima prekrasan pogled na Egejsko more. Sve ulice se završavaju na trgu na kojem su smeštene Crkva Svetog Đorđa i biblioteka iz 18. veka u kojoj se čuvaju mnoge retke knjige. Kod sela je i Dragopolu, vila koja je okružena citrusima. Mogu se probati i kupiti domaći proizvodi ovog kraja.

Pilion

Kuće na Pilionu

Cakarada je elegantan gradić, 500 metara iznad nivoa mora, s kaskadnim kućama kroz čije prozore se vide palme, kestenovi i tirkizno more. Na trgu Agija Paraskeva se, ispod drveta starog čitav milenijum, pije kafa pre odlaska u šumu gde se čitave godine sakupljaju pečurke. U novembru, ovde se održava festival kestena.

Vizica je gradić u kojem je od osamdesetih godina razvijan turizam, ali priroda je i dalje netaknuta, ulice su i dalje popločane kaldrmom, a kuće se renoviraju u tradicionalnom stilu. U samom centru nalaze se fontane s pitkom vodom, a pešice, prolazeći pored prelepih prizora mora i prirode, može da se stigne do obale i sela Kala Nera, gde se prodaju domaća marmelada i ručno pravljeno testo.

Milijes je početna stanica legendarnog parnog voza „Mucuris“ (prljavko), koji ide do Ano Lehonije. Pruga povezuje prekrasne predele zapadnog Piliona.

Pelion

Pelion Grčka, udaljenost od Beograda

Makrinica je „balkon“ planine Pilion odakle se pruža najlepša panorama, a pogled prelazi preko zaliva, starih kuća, uskih staza, kamenih puteva, šuma… Ovo je mesto na Pilionu koje oduzima dah, a mnogobrojne galerije-kafići nalaze se na savršenoj lokaciji za predah.

Pinakates je selo kao iz bajke, a nalazi se na jugu poluostrva. Ljudska ruka nije uspela nimalo da uništi prirodu, pa je prvi turista u ovo mesto stigao tek 1999. godine, kada je napravljen put do Vizice. Za one koji vole autentičan odmor, mir i tišinu, kao i ljubazne domaćine – ovo je pravo mesto.

Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group