Пироћанци „откидају“ на класичну музику

Пироћанци „откидају“ на класичну музику

Велико интересовање – У Пироту се већ дуже време тражи карта више за концерте, пред препуном двораном прексиноћ певала оперска дива Драгана Молес са колегом Марком Фаулером из Аустралије.

Класична музика у Пироту доживела је праву ренесансу, а некада готово потпуно празна сала Дома културе постала је прошлост. Данас се тражи место више за концерте познатих уметника који све чешће наступају у овом граду.

Директор програма у Дому културе у Пироту Небојша Ицић каже да је ово трећа година како се у сали Дома културе организују концерти класичне музике, који су ранијих година били права реткост због слабог интересовања публике за овај музички жанр.

Спремају и фестивал

– Већ две сезоне активно радимо на популаризацији класичне музике у Пироту и резултати су више него видљиви. Од неколико десетина гледалаца, колико је раније посећивало концерте, ми данас нову концертну сезону отварамо у препуној сали Дома културе. Уз помоћ Министарства културе Пироћанцима смо успели да приредимо концерте домаћих пијаниста – каже Ицић, и додаје:

– Ове године имамо у плану да по први пут организујемо интернационални фестивал класичне музике. Већ имамо уговорене концерте који ће Пироћанце оставити без текста, на којима би позавидели и неупоредиво већи градови. Не можемо све да откривамо, али чисто да заголицамо машту публици, биће ту концерата четири виолине, Вивалди, такмичење класичних гитариста и многи други садржаји.

Ускоро и опера

У Пироту ће ускоро бити оформљен и Клуб љубитеља класичне музике, а како је сама примадона Молес најавила, током ове године у Пироту ће гостовати и права опера. У оквиру пројекта „У Пирот на класику“ Дом културе је објавио аудио-дискове са снимцима најбољих концерата класичне музике у Пироту током прошле године.

Нову концертну сезону класичне музике у Пироту отворила је прексиноћ интернационална оперска дива наше горе лист Драгана Молес, извођењем најпознатијих оперских арија уз помоћ колеге из далеке Аустралије, баритона Марка Фаулера, који није крио одушевљење пиротском публиком.

– Заиста нисам очекивао да у овако малом граду класична музика буде овако популарна. Предиван је осећај певати пред овако добром публиком и надам се да ћу поново наступати овде – каже Фаулер.

Оперска дива Драгана Молес већ други пут наступа у Пироту.

– Овде сам практично међу својима, јер иако живим у Италији, пореклом сам из Ниша. Веома је напорно организовати концерте класичне музике у Србији, али ја то упорно и врло радо чиним, иако у Италији имам неупоредиво боље услове. Морам да размишљам о свему, од писања пројеката, намештања сцене, израде плаката, лепљења истих, маркетинга, организације путовања и слично. Једино у Пироту могу да се бавим само певањем јер организатори о свему брину. Људи ме овде воле и желе са мном да се друже, чак су ме питали и које цвеће волим, а то ми се у Србији није десило – каже Молесова, која је Пироћанцима певала најлепше арије из опера „Травијата“, „Риголето“, „Боеми“, „Бал под маскама“, „Фигарова женидба“ и многих других.

Концерти значе и ученицима

Иначе, до пре неколико година Пироћанци су на концерте класичне музике ишли у Софију. Одласке је организовала агенција из Ниша, а осим Пироћанаца ишли су и становници Ниша, Врања, Лесковца и других градова овог дела Србије.

Примадона Драгана Молес и Марко Фаулер

Примадона Драгана Молес и Марко Фаулер

Драган Јовановић, професор виолине у Музичкој школи „Др Драгутин Гостушки“, каже да му је драго што је класична музика постала популарна у Пироту.

– Овакви концерти значе ученицима наше школе који нису имали прилике да виде домаће, али и стране виртуозе – каже Јовановић.

Телевизија Пи канал из Пирота почела је са снимањем емисије посвећене класичној музици, што је први овакав подухват у овом делу Србије.

O Пирке Блогер

Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.