Prelazite granicu? Vodite računa koliko para nosite

Prelazite granicu? Vodite računa koliko para nosite

Od 03.juna stupaju na snagu nova pravila kontrole gotovine novca i vrednosti koje ulaze i izlaze iz EU.

Svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU moraće da popune gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 evra ili više u valuti ili protivvrednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili menice.

U Evropsko komisiji navode da je novo pravilo deo napora EU u bori protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma.

Od 03.juna 2021. godine u EU biće primenjene i brojne izmene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premeštanje velikih količina ”neotkrivene” gotovine.

Prvo, definicija „gotovine“ prema novim pravilima biće proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete.

Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 evra, kada postoje naznake da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti takođe mogu sada zahtevati da se podnese izjava kada primete da se gotovina u iznosu od 10.000 evra ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna finansijsko-obaveštajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rešavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za finansiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Briselu.

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group