Zdravlje Dijeta Pritikinova dijeta

Pritikinova dijeta

-

Svako ko je barem jedanput pomislio da treba skinuti kilograme, sigurno je čuo da postoji i ova nisko-masna dijeta u kojoj se uglavnom koriste povrće, žitarice i voće, a minimalno hrana životinjskog porekla. Unos ukupnih masnoća se kreće oko 10% slično kao i u Ornishovoj dijeti.

Amerikanac Nathan Pritikin, napisao je više knjiga kako bi objasnio svoje viđenje ovakvog načina prehrane. Primarno je želeo da se ovakvim pristupom smanji holesterol, kao i da dijabetičari normaliziraju šećer bez korištenja insulina. Usput je dolazilo do gubitka težine.

Od 1976. godine, više od 70.000 osoba prošlo je kroz Pritikin-ov centar (Pritikin Longevity Centers) gde se mogu naučiti temelji ovog načina prehrane, kako se pripremaju nisko-masni obroci, te kako se uključuje vežbanje i tehnike redukcije stresa u svakodnevni život. Robert Pritikin, nastavlja rad svog oca, iako u poslednjoj knjizi (The Pritikin Principle) uvodi koncept “kalorijske gustine”. Prema njemu, ne treba voditi računa o kalorijama, već o kalorijskoj gustinii određene hrane.

Treba konzumirati hranu sa manje kalorija po jedinici težine, te će na taj način doći do gubitka suvišne masnoće koja ugrožava zdravlje i dugovečnost. Treba izabrati hranu koja nije kalorijski gusta, kao što su jabuke i zobene pahuljice, tada ćete kaže Pritikin “imati slobodu da jedete do sitosti, a nikad nećete trebati ograničiti unos hrane kako biste izgubili suvišne kilograme”.

Sa druge strane, što je veća kalorijska gustinaa hrane koja se konzumira, veća je mogućnost da će doći do porasta težine.

Dalje, Pritikinovi tvrde da se pomoću ovog načina prehrane osnažuje imunološki sastav, a mogućnost da se pojave ozbiljne bolesti kao što su bolesti srca, rak, dijabetes tipa II i visoki krvni pritisak drastično se smanjuju.

Šta se može jesti i kako funkcioniše?

Dozvoljena je hrana sa manjom kalorijskom gustinom, a i dijeta se bazira na tome da je energetski unos manji od potrošnje. U knjizi Pritikin Principle, na više od 20 strana priložena je lista kalorijske gustine hrane. Procesirana hrana je obično više kalorijske gustine. Plan je da se konzumira veći volumen hrane koja sadrži vlakna i da se pije dosta vode kako bi se napunio želudac – povrće, voće, leguminoze i prirodne ne-procesirane žitarice. Prema Pritikinu, ova hrana stvara ogroman osećaj sitosti. Jede se najmanje tri velika obroka i dva lagana međuobroka, a može i više. Ne broje se kalorije, ali treba se upoznati sa konceptom energetske gustine.

Vežbanje se obavezno uključuje u program, dovoljno je i hodanje. Prema vlastitim saznanjima, Pritikin svima postavlja za cilj 48 km nedeljno, a za one kojima je to nedostižno preporučuje 30-minutno hodanje svakog dana.

Od žitarica se redovno koriste smeđi pirinač, proso, ječam i zob, od povrća je to luk, krompir, buča i leguminoze, a od voća jabuka, kruška, jagoda, banana i dr. Prihvatljive su i neke procesirane namirnice kao što su zobene pahuljice i testenina, ali u kombinaciji sa voćem i povrćem koji im smanjuju energetsku gustinu. Dozvoljene su male porcije nemasne junetine, pilećeg mesa, i nisko-masnih mlečnih proizvoda. I riba je dozvoljena, i to tri serviranja nedeljno radi unosa omega-3 masnih kiselina.

Treba izbegavati: prženu hranu, masne umake, slanu hranu. Mogu se koristiti zaslađivači, a dekofeinirani čaj povremeno.

5 temeljnih načela Pritkinove prehrane

1. Vežbanje – Pojačava želju za visoko-ugljeno hidratnom hranom, a istovremeno pridonosi održavanju zdravlja i održavanju težine;
2. Izborom ugljeno hidrata omogućuje se gubitak težine bez osećaja gladi;
3. Ograničenjem masnoća održava se niski energetski unos, a promoviše zdravlje i gubitak težine;
4. Čestim obrocima se smanjuje osećaj gladi, umanjuje se želja za masnom hranom, a telo sagoreva masnoće;
5. Dugoročno primenjujući ovaj način prehrane, dolazi do promene u celokupnom načinu prehrane i pogledu na život.

Šta kažu stručnjaci

Mnogo je studija koje pokazuju povoljne učinke nisko-masne prehrane sa visokim unosom vlakna na degenerativne bolesti uključujući rak i bolesti srca. U Pritikinovom centru je sprovedeno nekoliko kliničkih studija, a u kombinaciji sa dobrim programom vežbanja, pokazano je da dolazi do smanjenja telesne mase, sniženja holesterola i triglicerida. Zato nema dvoumljenja da će ovaj plan prehrane uzrokovati smanjenje telesne mase.

Kako smo svi naučeni na određenu količinu masnoća u prehrani, jednom kada se krene sa Pritikinom većina osoba će osetiti strahovitu glad. Zato je teško strogo se pridržavati ove dijete, mnogi će reći da ova dijeta nije praktična. Treba vremena da bi se naučilo kako pripremiti ukusnu nisko-masnu hranu.

Nizak unos masnoće može biti i nepoželjan po zdravlje, jer je u tom slučaju minimalan unos vitamina topivih u masti, posebno esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne za normalan rad stanica, zdravu kožu i unutrašnje organe kao i za rast i razvoj. Nizak je i unos omega-3 masnih kiselina. Prema nekima, hrana sa vrlo niskim unosom masnoća ne može zasititi, tako da je moguće da se neke osobe i prejedaju. Neke osobe imaju problema jer se ne mogu odreći životinjskih namirnica i mlečnih proizvoda.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Najnovije vesti

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa...

Er Srbija i Viz er odredili termin za nastavak letova sa beogradskog aerodroma

Avio kompanije Er Srbija i Viz er odredile su 13. april kao okvirni datum kada bi mogli da se...

Korona virus – simptomi, preporuke, brojevi telefona, najčešća pitanja

Infekcija korona virusom u oko 80 odsto slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok šest odsto...

Apel našoj dijaspori da ne dolazi u Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada u svakodnevnom zasedanju...

Vanredno stanje dan 2, odlazak do aerodroma “Nikola Tesla”

Automobilom ulicama Beograda, autoputem do aerodroma "Nikola Tesla". Drugi dan vanrednog stanja u Srbiji. Dana 17.03.2020. godine obišli smo neke...

Mere na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom...

Morate pročitati

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje...

Možda ti se i ovo svidiPOVEZAN
Preporučujemo ti