Promenite navike umesto da gladujete

Morate pročitati

Šta je Transportna zajednica i kakav je njen značaj za Srbiju?

Sedište Stalnog sekreterijata Transportne zajednice otvoreno je u Beogradu polovinom septembra 2019. godine i predstavlja prvu međunarodnu instituciju u...

Bugarski pasoš srpskim državljanima propusnica u bolji život

Da bi se domogli posla i pristojnijeg života u nekoj od zemalja EU, stekli pravo na besplatno studiranje i...

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u...
Marketing

Višak kilograma – traži intervenciju

Ne samo iz estetskih, već i iz zdravstvenih razloga. A za Francuze je to čak i pitanje lične kulture. Razlozi, uzroci i posledice gojaznosti neka, ovom prilikom ostanu po strani. Centralno mesto neka zauzme pokušaj oslobađanja od viška kilograma. Sta će dati najbolje rezultate – pilule, čajevi, manje hrane, više sportskih aktivnosti..?

Svaki od ovih „lekova” možda može i da dovede do gubitka 3-4 kilograma. Ali, oni će se već posle nekoliko nedelja po prestanku „terapije” vratiti – i to sa kamatom.

Stručnjaci su saglasni u tvrdnji da se moraju promeniti odredjene navike u načinu života i ishrane ukoliko se žele trajni rezultati. Samo gladovanje ili samo fizičko iscrpljivanje su teži i za zdravlje opasniji put do vitke linije. Brojna ispitivanja su pokazala da debeli i mršavi hranom unose u organizam približno isti broj kalorija. Podatak ne čudi ako se zna da ni kalorije nisu iste. Da, na primer, više goji 200 kalorija iz čokolade, nego isti broj kalorija iz salate. Reč je, dakle o mastima.

Dokazano je da mršavci jedu manje masnih materija, a više složenih ugljenih hidrata. To nikako ne znači da ne treba voditi računa o kalorijama. To samo znači da one nisu osnovni uzrok viška kilograma. Slika masnih naslaga je potpuna tek kada se prekomernom unosu kalorija doda nedovoljno kretanje.

Znači, da bi se izbeglo gojenje posle dijete, neophodno je poboljšati metabolizam sa balansiranom hranom i redovnim fizičkim aktivnostima. Kad je, medjutim, reč o dijetama, ko neće ili ne želi da posluša reč stručnjaka, neka pronađe dijetu za koju misli da će mu najviše odgovarati. Bilo koju  dijetu da odabere mora je kombinovati sa dnevnim vežbama. To mogu biti i redovne šetnje. One su jedna od najlakših i najboljih vežbi za jačanje kostiju, toniranje mišića i kontrolisanje telesne težine.

Male promene u navikama

Navike, i dobre i loše stiču se ponavljanjem određene radnje. Isto važi i za jelo. Jedna od loših navika je, na primer, grickanje dok se gleda TV, čita knjiga….
Poznato je da pojedine emocije, događaji i situacije prosto „teraju” na jelo i kada ne postoji osećaj gladi, a teško je odoleti starim navikama, još teže odricati se stečenih i u isto vreme stvarati nove, dobre navike.

Iskušenja su svuda oko nas. Ali, ako odolevanje uspe u prvom pokušaju, svaki sledeći će biti lakši. Upornost je najbolji lek da iskušenja postanu prošlost. Da bi se to postiglo neophodne su male promene u ponašanju. Evo nekoliko predloga koji mogu da budu od koristi odluci da se promeni ponašanje.

1. Neophodno je uvesti tri glavna obroka dnevno i dve do tri užine između njih.
2. Vreme obroka valja produžiti – jesti sporo, posle svakog zalogaja spustiti pribor za jelo dok se zalogaj ne proguta.
3. Uvek jesti na istom mestu. I na poslu i kod kuće, valja se pridržavati tog pravila. Nikada ne treba jesti za svojim radnim stolom. To moze stvoriti naviku nekontrolisanog uzimanja raznih grickalica tokom celog dana.
4. Kada se jede – radi se samo to. Znači, ne čitaju se novine, ne gleda se televizija, ne priča se telefonom…
5. Hranu treba držati samo u kuhinji i ni u jednom drugom delu kuće ili stana. Dobro bi bilo čuvati je u zamagljenim posudama – kako ne bi privlačila pogled, budila apetit, izazivala želju.
6. Ne kupovati „džunkfud” poput grisina, čipsa, bombona. Ta vrsta hrane nije potrebna gotovo nikome.
7. Ako je moguće, hranu ne servirati ređajući pune činije po stolu. Bezbednija varijanta je sipati jelo svakom u tanjir. Ako to prilike ne dozvoljavaju, hranu staviti na drugi kraj stola.
8. Jesti iz manjeg tanjira.
9. Poslednji zalogaj ostaviti u tanjiru. Tako će možda biti lakše prekinuti sa jelom čim ste utolili glad. Ne mora uvek sve da se pojede.
10. Naviku, ako postoji, da se po povratku kući ode prvo u kuhinju, trebalo bi promeniti.

Zavaravanje gladi

Koga depresija ili iznerviranost dovodi u iskušenje da se lati hrane, valjalo bi da pokuša lek da pronadje u nekoj drugoj zanimaciji, pomoću nekih drugih aktivnosti: U šetnji, na primer. Uživanju u aromatičnoj kupki. Pozivu prijatelja na ćaskanje. Jednostavnim izlaskom iz kuće (stana). Pisanjem pisma. Čitanjem knjige u nekom novom hobiju Slikanju Aranžiranju cveća Sportu Pretraživanju interneta. Pletenju Veženju.

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Ambasade Srbije

Albanija Alžir Angola Argentina Australija Austrija Azerbejdžan Belorusija Belgija Bosna i Hercegovina Brazil Bugarska Kanada Kipar Kina Kongo, Demokratska Republika Hrvatska Kuba Češka Danska Egipat Etiopija Finska Francuska Nemačka Grčka Mađarska Indija Indonezija Iran Irak Izrael Italija Japan Kazakhstan Kenija Koreja, Južna Kuvajt Liban Libija Severna Makedonija Meksiko Crna Gora Maroko Mjanmar Holandija Nigerija Norveška Poljska Portugalija Rumunija Rusija Saudijska Arabija Slovačka Slovenija Južna Afrika Španija Švedska Švajcarska Sirija Tunis Turska Ukrajina Ujedinjeni arapski Emirati Velika Britanija Sjedinjene američke države Vatikan - Sveta Stolica Zambija

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Zahtev za...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing