Putno osiguranje za Crnu Goru

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili posla, važno je da se osećate sigurno

Na raznim mestima ćete pročitati da mnogi bespotrebno uplaćuju osiguranje za države sa kojima imamo sporazum. Tako u Crnu Goru, Hrvatsku, Bugarsku, Tursku, Italiju na more građani Srbije mogu i bez troškova za putno osiguranje. Za Grčku ili Španiju je potrebno.

Ovom prilikom ćemo se baviti odlaskom u Crnu Goru i šta smo mi uradili.

Znamo da nam nije potrebna dodatna polisa i da možemo samo sa potvrdom o zdravstvenom osiguranju da putujemo u 20 zemalja s kojima Srbija ima potpisane sporazume o zdravstvenom osiguranju, pa tako i u Crnu Goru. I kažu nam „pametni“ da se većina građan, iz neznanja ili neobaveštenosti, okreće polisama privatnog osiguranja.

A zašto to radimo?

Samo iz jednog razloga! Procedura za dobijanje Potvrde RFZO je suviše komplikovana i predugo traje, a morate uraditi sledeće:

  • Da zakažete kod svog izabranog lekara ( u mom slučaju 3 različita lekara – znači 3 termina različitih datuma),
  • Otići kod lekara i tražiti mu Potvrdu da niste bolovali od težih akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci,
  • Kada sakupite te potvrde onda idete u nadležnu filijalu tj. ispostavu RFZO, gde vam lekarska komisija odobrava obrazac,
  • Za decu su potrebne potvrde izabranog pedijatra i stomatologa,
  • Kada predate obrazac u RFZO, na dobijanje potvrde čekate od pet do 10 dana,
  • Potvrda je potpuno besplatna za sve osiguranike RFZO. To znači da je neophodno da imate redovno uplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje,
  • Sa dobijenom Potvrdom neophodno je da odete u nadležni Zavod u Crnu Goru gde će vam izdati Potvrdu-koja predstavlja ustvari zdravstveni karton.

I? Kako vam se čini? Procedura prosta ili? Meni deluje suviše komplikovana, odnosno suviše vremena izgubljenog. Ali to je ta „šema“ koju su „stručnjaci“ odavno izmislili da vam zagorčaju život i jednostavno odustanete od samog pokušaja da dobijete nešto što vam pripada.

Zato sam se okrenuo privatnom osiguranju i preko pretrage putem interneta pronašao (meni blizu i ispalo je jako povoljno) Putno Osiguranje u kompaniji „Dunav osiguranje“.

Putničko zdravstveno osiguranje, za putovanje u Crnu Goru, u trajanju od 11 dana koštalo me je ukupno 3.604,32 dinara (po 1.201,44 dinara po osobi), što je oko 30 evra ukupno.

Ukoliko imate slobodnog vremena i živaca da prolazite kroz putešesvije koje sam opisao da biste došli do Potvrde vi slobodno krenite u avanturu, ali ja prosto nisam imao snage ni vremena.

Nadam se da će nadležni uprostiti ove postupke i da ćemo u budućnosti moći jednostavnije dolaziti do ove Povtrde, koja nam i pripada potpisanim Sporazumima.

Do tada, sami odaberite gde ćete uplatiti putno zdravstveno osiguranje. Ovo je bio moj primer.

Pročitajte i ove korisne članke vezane za Crnu Goru:

Vizni režim sa Crnom Gorom
Crna Gora – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija…
Crna Gora – šta treba da znate kada putujete.