Putovanje kolima u Grčku: Kuda i koliko košta

Putovanje kolima u Grčku: Kuda i koliko košta

Od 15. maja Grčka je otvorena za turiste, što su građani Srbije dočekali sa oduševljenjem. Ova tradicionalno omiljena destinacija naših ljudi uvek garantuje vrhunsko letovanje.

Mnogi na put kreću kolima, pa vredi znati koliko novca će vam trebati za gorivo i takse.

Bez računanja unapred dosta novca može da se izvuče na benzin i putarinu, a taj trošak koji niste uračunali i sasvim predvideli može da pokvari sve. Zato pre puta na papir stavite koliko će vam para otići na ove potrepštine. Od velike pomoći je Mišelinov kalkulator. Izračunaće vam i koliko novca vam treba za gorivo i koliko košta putarina na auto-putu.

Solun

Kolima do Soluna

Na primer, za auto s bezolovnim benzinom i motorom euro 5, put od Beograda do Soluna, koji traje oko šest sati i dug je 622 km, koštaće 57,34 evra. Od toga 1,80 ide za putarinu i 55,54 za gorivo.

Krf

Kolima do Krfa

Ako se uputite na ovo grčko ostrvo, trebaće vam oko 11 sati za 955 km. Putarina i benzin stajaće vas 96,30 evra – od toga 10,60 za putarinu i 85,70 za benzin.

Tasos

Kolima do Tasosa

Od Beograda do Tasosa ima 743 km za koje će vam trebati oko devet sati. Koštaće vas u proseku 78,72 evra, od toga dva evra za putarinu i za gorivo 69,5, kao i dodatnih 7,67 za vinjetu.

Ne treba zaboraviti i šta sve od potvrda i papira treba imati za ulazak u Grčku. Pored pasoša, trebaće vam potvrda o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji ili negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili serološki test (od 1. juna i digitalni zeleni sertifikat); popunjen PLF formular minimum 24h pre ulaska u Grčku. Moguća su i nasumična brza testiranja pri ulasku u Grčku koja su besplatna, a rezultati stižu za desetak minuta.

PLF formular za Grčku – The Passenger Locator Form

Passenger Locator Form (PLF) za Grčku popunjava se na sajtu minimum 24 sata pre ulaska u Grčku, a pogledajte kako izgleda PLF formular korak po korak. Porodica popunjava jedan PLF formular, a takođe svaka punoletna osoba može popuniti poseban formular. Popunjavaju ga svi koji žele da posete Grčku i borave u njoj – nezavisno od vrste prevoza (automobil, autobus, brod, avion) i državljanstva. Formular ima nekoliko stranica i nije težak za popunjavanje – spremite pasoš i saobraćajnu dozvolu, a u polje za adresu ne morate upisivati ulicu i broj letovališta u kom ćete boraviti već je dovoljno da upišete naziv letovališta. Nakon što popunite formular dobićete na mail QR kod koji ćete odštampati ili na svom mobilnom telefonu pokazati prilikom ulaska u zemlju.

Potvrda o vakcinaciji za ulazak u Grčku

Grčka prihvata sve vakcine. Dvojezičnu potvrdu o vakcinaciji bi trebalo da ste dobili nakon izvršene vakcinacije: odštampanu na papiru i na vaš email ili putem sms poruke. Ukoliko je niste dobili možete je naknadno dobiti na portalu eUprava. Potpuna vakcinacija podrazumeva: dve doze „Sputnjika“, dve doze „Fajzera“, dve doze „Sinofarma“ ili dve doze „Astra-Zeneke“. Potrebno je da prođe minimum 14 dana od druge doze vakcine.

Digitalni zeleni sertifikat

Digitalni zeleni sertifikat, s kojim će u Grčku moći da se putuje od 1. juna 2021, predstavlja besplatnu objedinjenu potvrdu koja dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja na bolest SARS-CoV-2. Digitalni zeleni sertifikat predstavlja potvrdu koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat, treba da se registrujete na portalu eUprave i popunite prijavu. Možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

Serološki test

Serološki test pruža informaciju da li imate antitela na virus tj. da li ste ga preležali. Prema portalu eUprava serološki test je validan ako je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe). Serološki testovi se rade uzimanjem uzorka krvi, u skoro svim privatnim laboratorijama. Zakazivanje nije potrebno, košta oko 2.000 dinara, a rezultati se dobijaju sutradan. Mnoge laboratorije rezultate seroloških testova za potrebe putovanja izdaju dvojezično tj. i na sprskom i na engleskom jeziku. Bitno je da naglasite da vam je serološki test potreban za putovanje. Ukoliko već imate serološki test na njemu postoji QR kod koji kada se očita pokazuje informacije na engleskom jeziku.

PCR test

Svi putnici koji ulaze u Grčku preko bilo kog kopnenog graničnog prelaza, ukoliko nemaju potvrdu o vakcinaciji, dužni su po dolasku da pokažu negativni rezultat PCR testa na kovid 19, obavljen do 72 sata pre ulaska u Grčku. Trenutna cena PCR testa u Srbiji je 9.000 dinara. U Srbiji PCR test možete zakazati na portalu eUprava ili putem telefona 011/362-0000. Potvrda o negativnom rezultatu PCR testa treba da bude napisana na engleskom jeziku i da sadrže ime i broj pasoša ili matični broj putnika.

S druge strane, ako biste do grčkih ostrva čarter letom, agencije imaju više ponuda, s tim što su cene manje-više približne – od 150 evra, pa naviše.

NAPOMENA: U ovom članku Nevene Dimitrijević nije uzeto u obzir da Michelinov kalkulator ne uzima u obzir putarinu u Srbiji, kao ni cene trajekata (zbog čega – nije mi poznato). Cena trajekta za Tasos i nije toliko velika, ali cena trajekta za Krf je veća i iznosi u jednom pravcu oko 75 evra.Takođe putarina Beograd – Preševo je oko 13 evra.

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group