Putovanja Moje putovanje Putovanje u Temišvar

Putovanje u Temišvar

-

Jednodnevni izlet u Temišvar (Rumunija) uplatile smo preko agencije “Lavli travel” iz Beograda (koju nam je preporučila jedna drugarica).

Puna cena izleta je 2500 dinara ali ako je online rezervacija, cena je 950 dinara (+ osiguranje 120 dinara, što je ukupno 1070 dinara po osobi).

Polazak za Temišvar bio je predviđen 18.03.2012. godine u 06,00 časova ispred hotela “Kontinental” u Beogradu. Nakon okupljanja ispred pomenutog hotela, u 06,00 časova smo autobusom iz Beograda krenuli put Temišvara, preko Pančeva i Vršca.

Rezervaciju smo izvršile par dana pred polazak.

Posle dva sata vožnje, usledila je kraća pauza na benzinskoj pumpi na izlasku iz Vršca (14 km od graničnog prelaza “Vatin”).

Oko 10,30 časova smo se našli na graničnom prelazu “Vatin”, gde je nekih 20 minuta od strane naše granične policije trajala granična kontrola, nakon koje smo se uputili ka rumunskom graničnom prelazu “Moravita”.

S obzirom da se radi o zemlji članici EU koja prva vrši graničnu kontrolu lica i vozila na ulazu u zemlju, odnosno u EU, kontrola na rumunskoj granici je trajala nešto duže, nekih 45 minuta. Nakon kontrole na srpsko-rumunskoj granici, putovanje se, preko ravničarskog predela i manjih sela nastavlja do Temišvara, odnosno još 60 km.

Oko 11,00 časova po lokalnom vremenu (Rumunija je u odnosu na Srbiju +1h) stigli smo u Temišvar. Vođa puta nas je uputio do zgrade Opere i Nacionalnog teatra, gde će nas sačekati lokalni vodič.

Lokalni vodič, Rumun po poreklu, koji prilično dobro govori srpski, ljubazno nas je informisao o nekim pojedinostima:

–   da je zgrada Opere u Temišvaru jedina u kojoj se izvodi predstave na rumunskom, mađarskom i nemačkom jeziku,
–   da u Temišvaru živi veliki broj Srba i da dobar deo stanovništva razume i govori srpski jezik,
–   da je nacionalna valuta lei i da je odnos prema evru 1: 24. Novčanice su izrađene od specijalnog papira koji se ne može pocepati, može samo da se savija ali nikako da se pocepa.

Nakon razgledanja i fotografisanja užeg centra grada, obišli smo Sabornu crkvu srpske pravoslavne crkve posvećenu Sv.Đorđu, nakon čega smo imali slobodno vreme za obilazak šoping mola “Ilulius”.

U 18 časova smo krenuli za Beograd. Putovanje se odvijalo istom trasom, i opet bez dužeg zadržavanja na graničnim prelazima. U Beograd smo stigli oko 22,30 časova.

Toliko od mene za sada. Pozdrav. Martina

Temišvar Rumunija
Temišvar, udaljenost

Prethodni tekstСопот
Sledeći tekstTežina tokom trudnoće

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Najnovije vesti

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa...

Er Srbija i Viz er odredili termin za nastavak letova sa beogradskog aerodroma

Avio kompanije Er Srbija i Viz er odredile su 13. april kao okvirni datum kada bi mogli da se...

Korona virus – simptomi, preporuke, brojevi telefona, najčešća pitanja

Infekcija korona virusom u oko 80 odsto slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok šest odsto...

Apel našoj dijaspori da ne dolazi u Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada u svakodnevnom zasedanju...

Vanredno stanje dan 2, odlazak do aerodroma “Nikola Tesla”

Automobilom ulicama Beograda, autoputem do aerodroma "Nikola Tesla". Drugi dan vanrednog stanja u Srbiji. Dana 17.03.2020. godine obišli smo neke...

Mere na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom...

Morate pročitati

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje...

Možda ti se i ovo svidiPOVEZAN
Preporučujemo ti