Пирке Рушење цркве поделило мештане Рсоваца

Рушење цркве поделило мештане Рсоваца

-

Мати Ангелина, једина монахиња у манастиру посвећеном светом Илији, каже да ће ускоро почети изградња нове цркве, а да због рушења старе негодују они који храм и не посећују и зато и не знају да је претила опасност да се грађевина уруши.

Овде ће ускоро почети градња нове цркве јер је претходна била трошна.

На само неколико километара од села Рсовци на Старој планини, а на двадесетак километара од Пирота, налази се манастир посвећен светом Илији, који се у средишту пажње нашао услед противречних информација у вези са разлозима рушења цркве у манастирском комплексу.

Направљена је пре шездесет година, од сламе и блата, и пропала је као што и куће у селу од таквог материјала пропадају. Не могу вернике да уводим у објекат који је небезбедан – каже за наш лист мати Ангелина, једина монахиња овог манастира, која не крије да је узнемирена због реакције неких мештана Рсоваца, али каже да немир уносе они који храм и не посећују и зато и не знају праву истину. Чак су је пријавили полицији, тако да је морала да даје изјаву и показује документацију.

– Сви пројекти за изградњу нове цркве су завршени, ових дана треба да се изабере извођач радова. Имам и благослов владике Иринеја, а новац је обезбедила Нишка епархија и Фонд за грађевинско земљиште у Пироту – објашњава мати Ангелина.

Мештанке, које редовно обилазе манастир, кажу да су у почетку имале добру сарадњу са мати Ангелином, али да од ње очекују да прихвати обичаје овог краја.

– Ми имамо наше обичаје и важно нам је да их сачувамо. Очекујемо да мати то поштује а ми ћемо поштовати њена правила – каже једна од мештанки Рсоваца.

– Неки од сељана су ми долазилили и сматрали да треба да ме саветују шта и како да радим. То не могу да дозволим јер за своје потупке одговарам свом владики нишком Иринеју – каже на ове примедбе мати Ангелина, додајући да добар део мештана не познаје у потпуности правила према којима се влада манастир.

Подршку мати Ангелини пружио је један од најмлађих мештана, Светислав Петковић. Он потврђује да је још десетак цркава у овом делу Старе планине у веома лошем стању.

– Верник сам и знам да је стара црква дотрајала. Греде су иструлеле и било је само питање дана када би се урушила. Мати Ангелина је оживела овај манастир, помогла нам је да се изгради и мост преко Височице у селу и сматрам да је треба подржати – истиче Петковић.

Пирке Блогер
Пирке Блогерhttps://www.koznazna.com/category/pirke
Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Najnovije vesti

Srbi pri vrhu liste tražilaca državljanstva u Austriji i Hrvatskoj

Podaci Evropskog zavoda za statistiku EUROSTAT kažu da za državljanstvo neke od zemalja EU najčešće apliciraju Marokanci, Albanci i...

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa...

Er Srbija i Viz er odredili termin za nastavak letova sa beogradskog aerodroma

Avio kompanije Er Srbija i Viz er odredile su 13. april kao okvirni datum kada bi mogli da se...

Korona virus – simptomi, preporuke, brojevi telefona, najčešća pitanja

Infekcija korona virusom u oko 80 odsto slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok šest odsto...

Apel našoj dijaspori da ne dolazi u Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada u svakodnevnom zasedanju...

Vanredno stanje dan 2, odlazak do aerodroma “Nikola Tesla”

Automobilom ulicama Beograda, autoputem do aerodroma "Nikola Tesla". Drugi dan vanrednog stanja u Srbiji. Dana 17.03.2020. godine obišli smo neke...

Morate pročitati

Srbi pri vrhu liste tražilaca državljanstva u Austriji i Hrvatskoj

Podaci Evropskog zavoda za statistiku EUROSTAT kažu da za...

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje...

Možda ti se i ovo svidiPOVEZAN
Preporučujemo ti