Sa samo dva novoinficirana: Granice ipak ostaju zatvorene do daljeg

Sa samo dva novoinficirana: Granice ipak ostaju zatvorene do daljeg

Granice Novog Zelanda će zbog pandemije koronavirusa biti zatvorene tokom dužeg perioda ove godine, ali će ova ostrvska zemlja poštovati putne aranžmane sa susednom Australijom i drugim pacifičkim državama, potvrdila je danas premijerka Džasinda Ardern.

Ona je najavila da bi zvanična nadležna institucija Medsejf mogla već početkom iduće nedelje da izda dozvolu za primenu Fajzer/Biontekove vakcine u jeku sve većeg pritiska javnosti da se započne masovna imunizacija stanovništva, prenosi Rojters.

Novi Zeland uvodi dodatna karantinska pravila nakon što su u Oklandu potvrđena dva slučaja sa južnoafričkom mutacijom koronavirusa i očekuje odluku Australije o tome da li će ponovo dozvoliti putovanja bez karantina za stanovnike ove države.

Australija je suspendovala takozvani jednosmerni “putnički balon” sa svojim susedom na 72 sata nakon što je Novi Zeland u ponedeljak potvrdio svoj prvi slučaj KOVID 19 u poslednjih nekoliko meseci, a od tada su još dve osobe imale pozitivan test na južnoafrički soj koronavirusa i svi slučajevi povezani su sa istim karantinskim smeštajem u najvećem novozelandskom gradu Oklandu, prenosi Rojters.

Novi Zeland je najavio da će zbog toga pooštriti pravila u karantinskim objektima i da ljudi neće moći da napuste svoje sobe nakon Kovid testa 12. dana, dok ne napuste objekat.

Premijerka Džasinda Ardern izjavila je danas da je uverena u mere koje se preduzimaju za zaustavljanje novih infekcija KOVID -19 i da je savetovala zdravstvene službe da Australiji pruže sve informacije koje će im pomoći da donesu odluku o ograničenjima za dolazak sa Novog Zelanda, navodi agencija.

„Mi apsolutno želimo da oni imaju isto poverenje koje mi imamo u naš sistemi to možemo učiniti davanjem dobrih informacija“, rekla je Ardern novinarima u Oklandu.

Australija će danas doneti novu odluku u vezi dolazaka sa Novog Zelanda , a vlasti su rekle da im treba više informacija o novim slučajevima u toj državi.

Nove infekcije koronavirusa na Novom Zelandu se dešavaju u trenutku kada je ova država najbolje rangirana među skoro 100 drugih zemalja na osnovu uspešnosti u borbi sa pandemijom.

Ukupan broj aktivnih slučajeva na Novom Zelandu je 69,a zemlja je do sada imala 1.943 potvrđena slučaja koronavirusa i 25 smrtnih slučajeva zbog ove bolesti, navodi agencija.