SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u Sjedinjene Američke Države (SAD), kako bi im deca imala američki pasoš.

Tražioci viza za koje službenici u konzulatima procene da dolaze u SAD primarno da bi se porodile, sada će biti tretirani kao ostali stranci koji dolaze u Ameriku na medicinske tretmane, navodi se u smernicama Stejt departmenta.

Tražioci viza će morati da dokažu da dolaze na medicinski tretman i da imaju novac da to plate. Stejt department planira da pravila objavi danas, a biće od sutra na snazi, potvrdila su za AP dva zvaničnika koja su insistirala na anonimnosti.

Službenici u konzulatu neće imati pravo da traže informaciju, tokom intervjua, dokaz da li je žena trudna ili tek namerava da zatrudni, ali moraju da procene da li će u trenutku porođaja doći u SAD.

Porođajni turizam je lukrativni posao i u SAD i u inostranstvu, a američke kompanije se reklamiraju i naplaćuju do 80.000 dolara da olakšaju tu praksu, a u troškove su uključeni hotelski troškovi i medicinska briga.

Veliki broj žena iz Rusije i Kine odlazi da se porodi u SAD, ali nema tačnih podataka o kom se broju radi. Centar za naučno proučavanje imigacija, koji se zalaže za stroža pravila, procenjuje da se u 2012. godini u SAD porodilo oko 36.000 strankinja, koje su potom napustile Sjedinjene Države.

Vizni režim između Srbije i SAD proverite na ovoj strani.