Sajam zapošljavanja – kako do posla u Sloveniji

Sajam zapošljavanja – kako do posla u Sloveniji

Na sajmu zapošljavanja u Beogradu više od 20 slovenačkih poslodavaca nudilo poslove u ugostiteljstvu, turizmu, zdravstvu, građevinarstvu. – U deželi trenutno radi oko 14.000 naših ljudi

Otišao sam da bih pripremio teren za dolazak dece koja su mi saopštila da žele da žive van Srbije. U Beču radim već dve godine, doduše ilegalno, kao monter centralnog grejanja. Mesečno zaradim između 1.500 i 3.000 evra. Na dažbine potrošim oko 1.100 evra, tako da mogu da uštedim. Veći deo ušteđevine šaljem porodici u Majdanpek. Ipak, nije mi svejedno da sa 49 godina i više od dve decenije radnog iskustva sada radim na crno. Zato sam i došao ovde, na slovenački sajam zapošljavanja, da se raspitam o uslovima rada u toj zemlji, kaže majstor Ljubiša Nikolić, rodom iz Majdanpeka, koji se otisnuo u Evropu u potrazi za boljim uslovima rada i većom platom. U Srbiji je bio regularno prijavljen kod poslodavca, za razliku od trenutnog angažmana u Austriji, ali ga ni to nije zadržalo u zemlji. Otišao je, dodaje, da pronađe normalan život, a sada se vratio da bi preko svoje zemlje dobio legalan posao u tuđini, uz radnu dozvolu na tri godine.

Sanja F. iz Beograda, po zanimanju instrumentarka, načula je da Klinički centar u Ljubljani traži sve profile medicinskih radnika, kao i da im radno iskustvo prilikom primanja u radni odnos nije presudno, već znanje slovenačkog jezika.

– Znam ga maltene perfektno jer je moja baka bila Slovenka, ali tamo nikada nisam bila. Zato bih i želela da se nastanim u Ljubljani, a iskreno i ne biram šta ću raditi. Važno je da samo bude u struci jer sam završila medicinsku školu – ističe ova dama. Ako bude imala sreće, postaće deo tima u tamošnjem kliničkom centru, kojem trenutno nedostaje 250 diplomiranih medicinskih sestara. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Slovenije, inače, nema nijedne medicinske sestre, a za razliku od Srbije, u kojoj će, prema najavama države, od 1. novembra prosek zarada najkvalifikovanijih sestara biti oko 500 evra, u Ljubljani one mogu da dobiju najmanje 1.000 evra, koliko iznosi osnovna zarada.

Na slovenačkom sajmu zapošljavanja usred Beograda poslove je ponudilo više od 20 slovenačkih poslodavaca. Preduzeća koja učestvuju ove godine objavila su oko 4.500 slobodnih radnih mesta. Slovencima najviše nedostaju vozači, varioci, električari, radnici u ugostiteljstvu, turizmu, zdravstvu i građevinarstvu. Tamo trenutno radi oko 14.000 naših ljudi (u 2018. angažovano 10.000). Zahvaljujući sporazumu između naše i Vlade Slovenije, kojim se odskoro reguliše zapošljavanje srpskih radnika u toj zemlji, građani Srbiji moći će da dobijaju radnu dozvolu na tri godine, s tim što su u obavezi da prvu godinu rada provedu kod prvog poslodavca. Prošle godine zapošljavali su se prvenstveno kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari.

Uz zaštitu države na rad u stranu zemlju

Sporazumom između vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji na zakonit način uređuje se postupak radnih migracija i reguliše status građana koji žele da se zaposle u Sloveniji. Država time, kako je ranije za „Politiku” istakao Zoran Martinović, direktor NSZ-a, ne želi da motiviše ljude da odu da rade u inostranstvo, nego da definiše prava i obaveze i nezaposlenih i poslodavaca. Ipak, postoji veliki broj onih koji iz zemlje odlaze samostalno. U Sloveniju je tako posredstvom NSZ-a u 2018. otišlo samo 15 osoba, a zna se da je ta zemlja prošle godine izdala oko 10.000 radnih dozvola našim državljanima. To samo znači, dodao je Martinović, da oni masovnije odlaze na druge načine, a ne uz posredovanje države.

Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group