Saveti pre prvog solo aranžmana

Saveti pre prvog solo aranžmana

U jesen i zimu na odmor najčešće putuju solo putnici koji žele da izbegnu gužve, galamu i visoke cene.

Naročito žene prvo putovanje bez društva doživljavaju kao važno iskustvo, jer je to trenutak kada se prevazilaze predrasude okoline i sopstveni strahovi. Putovanje bez društva je najbolji način da se čovek odmori i ugađa samo sebi.

Ipak, solo putovanje podrazumeva i mnogo rizika, usamljenih trenutaka i oslanjanje na samog sebe. Zbog toga je pre puta korisno pročitati iskustva drugih putnika.

Savet je da za svaki slučaj napravite kopiju pasoša, avio-karata i vaučera i pošaljite ih mejlom sebi i prijateljima. Takođe, pre puta treba dobro upoznati destinaciju na koju se putuje. Najvažniji podaci su kako se od autobuske stanice ili aerodroma stiže do hotela, čime se prevesti i koliko to košta. Treba se raspitati i da li unapred poneti nešto novca u lokalnoj valuti za kupovinu karte ili vode i obavezno obavestiti hotel ako stižete u kasnim večernjim satima, naročito ukoliko je mali.

Bezbednost brine većinu žena koje putuju same, ali iskustva kažu da lopovi manje džepare ljude koji putuju sami, jer ne privlače pažnju pošto nisu u grupi. Kada stignete na destinaciju sa sobom nosite samo jedan dokument, a drugi ostavite u sobi. Budite oprezni, nemojte da previše verujete svakom i uvek ponesite više novca nego što će vam trebati. Čuvajte ga na posebnom mestu, u hotelskom sefu, a ne u novčaniku.

Venecija

Venecija je mnogima privlačna

Nikada ne pakujte više nego što možete sa lakoćom da nosite, razmišljajte da kofer treba sami da “vučete”. Oblačite se praktično, a ne atraktivno. Štikle su lepe, ali ne nose se svaki dan.

Najveći problem solo putnika je kako jesti sam u restoranu. U Italiji postoji i naziv za taj strah samaca: “solomandžarefobija”. Strah je retko kada opravdan.

Ponesite knjigu, da se zabavite tokom ručka. Ili časopis, razglednice… U kafićima birajte mesto za šankom, razgovarajte sa konobarima, šankerima, recepcionarima, oni su dobro obavešteni i mogu da vam daju koristan savet.

Devojka i selfiNa izlete i razgledanja idite sa lokalnim vodičima jer ćete svakako upoznati nove ljude i čuti interesantne priče.

Budite sami svoj savetnik, ne radite nešto što vam ne prija samo zato što to rade svi.

Mapa