Senegal – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Senegal – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Senegalu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za nosioce svih vrsta pasoša Srbije potrebna je viza. Za nosioca putnog lista u tranzitu je potrebna viza. Zahtevi za vizu mogu se podneti u Ambasadi Senegala u Berlinu (kao i drugim ambasadama Senegala, ukoliko se nalazite izvan Srbije). Postoji mogućnost podnošenja i „on line“ zahteva za vizu. Posle podnošenja zahteva elektronskim putem, podnosilac dobija e-mailom dokument, koji će mu omogućiti da otputuje u Senegal i da dobije vizu na ulasku u zemlju (aerodrom Dakar).

Zabranjen je ulazak vozilima starijim od pet godina.

TRANSPORT

Putevi između velikih gradova su u dobrom stanju, s tim što je potrebno voditi računa o brzini i izbegavati kretanje u periodu juli-oktobar, zbog velike količine padavina. U slučaju saobraćajne nezgode u Dakaru, kontaktirati centralni policijski komesarijat (221) 33 823.71.49, 33 823.25.29 ili Žandarmeriju (221) 33 800.20.20. Za ostale delove zemlje, obratiti se prvoj policijskoj ili žandarmerijskoj stanici.

BEZBEDNOST

Kretanje je uglavnom slobodno osim u regionu Casamance, gde je zabeleženo nekoliko slučajeva kidnapovanja stranaca.

Iako se situacija u Senegalu ocenjuje kao stabilna, potrebno je izbegavati i kretanje delovima zemlje koji se graniče sa Malijem, zbog mogućih napada salafističkih pobunjenika iz redova Al Kaide islamskog Magreba (AKIM), kao i područjima prema Mauritaniji. Ukoliko je putovanje neophodno, nemojte putovati noću, niti samostalno.

Postoji rizik da stranci u Dakaru budu napadnuti radi pljačke. Zbog toga se ne preporučuje nošenje nakita i većih suma novca. Izbegavajte kretanje pešice, naročito noću. Kod korišćenja automobila, krećite se zatvorenih prozora.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna, ali se ona preporučuje protiv malarije i hepatitisa A. U obzir dolazi i vakcinacija protiv žute groznice.

Zdravstvene ustanove:

  • SOS Médecin : (221) 33 889.15.15
  • SUMA : (221) 33 824.24.18
  • Hôpital Principal de Dakar : (221) 33839.50.50
  • Clinique privée de la Madeleine : (221) 33 889.94.70
  • Clinique Pasteur : (221) 33 822.13.13
  • Clinique Casahous : (221) 33 821.30.30
  • Clinique du Cap : (221) 33 889.02.02.

NOVAC

Valuta: CFA franak, koristi se u 14 zemalja zapadne i centralne Afrike.

OSTALO

Zabranjeno je fotografisanje važnih objekata, kao što su aerodromi, kasarne, predsednička palata, ministarstva i slično. Ne preporučuje se fotografisanje mesta i situacija koje mogu izazvati negodovanje mase, kao što su na primer sirotinjske četvrti i slično.

Strogo se kažnjavaju dela upotrebe i dostribucije droge, homoseksualni akti, pedofilija, prostitucija, naročito maloletnih lica, kao i takozvani seks-turizam, pornografske aktivnosti, silovanje i slično.

Napomena: u svim slučajevima i okolnostima neophodno je ponašati se vrlo ljubazno prema sagovornicima, posebno prema predstavnicima administracije ili snagama reda.

Srbija-Senegal

Srbija-Senegal udaljenost

Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group