Пирке Школа и Црква

Школа и Црква

-

Школа

Село је имало школу и скоро из сваку кућу је имало по једн или два ђака, а из некоју кућу и повише. Ђаци су носили књиђе у платнене торбе, на нође су обували опнци, а на главу мушка деца капу а женска шамије.

Мушката деца су морала кад сретну постарог човека, попа или учитеља, да стуре капу. Кад су улазили у учионицу, сваћи разред се наређа у ред пред вратата и чека да служитељат звони. Учионицете су биле патосане и патосат се мазал с олај. У ћоше је била голема бронзана фуруна, на зидат табла, над таблуту слика на председника, а около на зидовети су накачене слиће од које су децата учила. Децата су седела у скамије, това су клупа и астал заједно, и по два разреда у једну учионицу су учила.

Писало се сас перо од гуску, или перо железно које је набодено на држаљицу и затапало се у мастило. На таблу се писало сас креду. Порано кад неје имало свесће, деца су имала таблице и по њи су писала сас крижуље. Преди таблуту је бил астал на учитељатога и на једну страну рачунаљћа сас дрвене куглице, које су биле наређане на десет жице по десет комада, пола су биле беле а пола црне.

Лоши ђаци су седели у задњу клупу-магарећу, а немирни су клечали у ћоше на морузна зрна или ђи је учитељат тепал с прут по руће и прсти или сецал за уши. Кад некој млого згреши, остањувал је у затвор.

Учитељ
У школу је станувал учитељ, учитељица и њина деца. Учитеља су сељаци волели и млого му верували. Он је учил децата, али је саветовал и њини родитељи. На учитеља се никој неје љутил ако му је детето тепал у школуту, јербо су родитељи знали да га неје џабе тепал. Учитељети несу били из село куде су службовали, него из град или из некоје друго село. Убаво су се облачили и разликовали се од сељацити.

Служитељ
Служитељ си је бил из село. Њему је била работа да мете учионицете, да цепи дрва и зими да кладе огањ, да доноси воду да пију децата, и све што требе у школуту да се среџује, он је среџувал.

Црква
Село је имало и цркву. У цркву су ишли верници кад је некој версћи празник или недељом. У цркву су венчавани невеста и младожења, крштевана бебетија.

Поп
У село су живели поп и попадија и њина деца. Попат је живел од услуђе које је чинил на сељаци: венчања, крштења, кад некој умре и светил је воду по куће кад дооди нека слава. Своје услуђе је наплачувал у паре и робу.

Поклисар
Село је имало човека који отвара цркву и бије звоне, а зво-нете су се биле кад дооди версћи празник, и кад се отвара црква за празник, кад некој умре, кад се зададе голем облак или се догоди голема несрећа. Поклисарат је чистил црквуту и брисал иконете. Кад служи попат молитву или некој версћи обичај, поклисарат је бил покре њега да му додава какво му затребе. И кад иде попат да свети воду, на задушнице и на трпезе на покојника, поклисарат иде с њега да му носи порезаницете или какво му даду. Поклисаратога си је плачал попат и црквата, кметат и селото неје имало никакву обавезу према њега.

Пирке Блогер
Пирке Блогерhttps://www.koznazna.com/category/pirke
Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Najnovije vesti

Nedostaju vam putovanja? Evo šta da uradite

Dugo planirana i iščekivana putovanja u ovom trenutku se otkazuju ili unedogled odlažu, zbog mnogo važnijeg cilja - spasavanja...

Kako smanjiti rizik od koronavirusa u automobilu

Ovih dana je opšta direktiva da ostanemo kod kuće, mnogi od nas su prinuđeni da svakodnevno koriste svoj automobil,...

Srbi pri vrhu liste tražilaca državljanstva u Austriji i Hrvatskoj

Podaci Evropskog zavoda za statistiku EUROSTAT kažu da za državljanstvo neke od zemalja EU najčešće apliciraju Marokanci, Albanci i...

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa...

Er Srbija i Viz er odredili termin za nastavak letova sa beogradskog aerodroma

Avio kompanije Er Srbija i Viz er odredile su 13. april kao okvirni datum kada bi mogli da se...

Korona virus – simptomi, preporuke, brojevi telefona, najčešća pitanja

Infekcija korona virusom u oko 80 odsto slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok šest odsto...

Morate pročitati

Nedostaju vam putovanja? Evo šta da uradite

Dugo planirana i iščekivana putovanja u ovom trenutku se...

Kako smanjiti rizik od koronavirusa u automobilu

Ovih dana je opšta direktiva da ostanemo kod kuće,...

Možda ti se i ovo svidiPOVEZAN
Preporučujemo ti