Španija – vizni režim

Morate pročitati

Šta je Transportna zajednica i kakav je njen značaj za Srbiju?

Sedište Stalnog sekreterijata Transportne zajednice otvoreno je u Beogradu polovinom septembra 2019. godine i predstavlja prvu međunarodnu instituciju u...

Bugarski pasoš srpskim državljanima propusnica u bolji život

Da bi se domogli posla i pristojnijeg života u nekoj od zemalja EU, stekli pravo na besplatno studiranje i...

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u...
Marketing

Da li je potrebna viza državljanima Španije za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana u periodu od 6 meseci od datuma prvog ulaska.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Moguće je ući u Srbiju sa važećom ličnom kartom.


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Španiju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP Srbije – Koordinaciona uprava. Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza.


kada putujete u Španiju:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Srbije koje je izdalo MUP Srbije – Koordinaciona uprava.

Prilikom ulaska u Španiju, pogranični organi mogu da pitaju za svrhu putovanja (navesti gde se ide, ako je u pitanju privatna poseta pozivno pismo osobe kod koje se ide ili rezervacija hotela u kojem se odseda, povratna avionska karta, itd.), kao i dokaz o posedovanju minimalne sume novca za putovanje koja iznosi 585 evra, ili za duža putovanja 65 evra dnevno. Na sajtu španske Ambasade u Beogradu preporučuje se da se navedena minimalna suma nosi u gotovini, a ostalo se može dokazati posedovanjem kreditne kartice uz izveštaj o stanju na računu u banci.

Preporučuje se prilikom dolaska da kod sebe imate original pozivnog pisma ili rezervacije hotela.

Neophodno je putno zdravstveno osiguranje.

Unošenje sume od preko 10.000 evra mora biti prijavljeno. Nije potreban nikakav dokaz o vakcinaciji za putovanje u Španiju.

Starijima od 18 godina dozvoljeno je da nose 200 cigara ili 100 cigarilosa ili 50 tompusa ili 250 gr duvana koji se uvija. Što se tiče alkohola, može se uneti samo jedan litar (preko 22% alkohola) ili dva litra (ispod 22% alkohola).

Ukoliko vodite sa sobom kućnog ljubimca neophodan je pasoš ili potvrda veterinara, u zavisnosti od toga koja je životinja u pitanju. Vlasnici moraju da potvrde (u pisanoj formi, uključujući i verziju na španskom jeziku) da poseduju životinju najmanje tri meseca ili od dana njenog rođenja ukoliko ima manje od tri meseca. Neohodna je i potvrda da je životinja vakcinisana protiv besnila i da ima čip ili pečat.


Skoro svaki grad u Španiji ima aerodrom, a najvažniji su: Madrid-Barahas, Barselona, Valensija, Las Palmas de Gran Kanarija, Palma de Maljorka, itd.

Železnica je jedna od najmodernijih u Evropi, vozovi su brzi i udobni (Madrid-Barselona 670 km za 2 sata i 30 minuta), ali je putovanje vozom mnogo skuplje od putovanja avionom.

Za putovanje kolima preporučuje se međunarodna vozačka dozvola, mada tolerišu i vožnju novom nacionalnom vozačkom dozvolom.


Treba izbegavati šetnje praznim ulicama u siromašnijim delovima, uvek voditi računa o svojim ličnim stvarima, držati ih uz sebe. Ne ostavljati mobilne telefone ili novčanike na stolove u kafiću zbog mogućih krađa.

U slučaju krađe ili nestanka ličnih dokumenata potrebno je obratiti se policiji na broj telefona 112 i u najbližoj policijskoj stanici napraviti prijavu (denuncia).

Za izdavanje putnog lista za povratak u Srbiju naši građani mogu se obratiti Ambasadi Srbije u Madridu.


Moguće je koristiti platne kartice naših banaka – viza, master. Prilikom kupovine platnom karticom obavezno je pokazati pasoš.

Skoro svi veći gradovi imaju metro, karta za metro važi i za autobus, cena jedne karte za jednu vožnju je 1,5 do 2 evra za zonu A (širi centar) ili za 10 vožnji 12,2 evra. Cena proizvoda i usluga zavisi od mesta koje se posećuje, kao i od sezone, a otprilike iznose: pivo od 2 do 6 evra, karte za bioskop od 4 do 6 evra, za pozorište od 12 do 30 evra, za operu ili koncert od 50 do 100 evra, dnevni meni u restoranima 10 evra, dok je regularni meni od 18 evra po osobi u najjeftinijim restoranima do 90 evra po osobi u najskupljim. Cene smeštaja u hotelima: 5 zvezdica od 200 do 300 evra, 4 zvezdice od 100 do 200 evra, 3 zvezdice od 70 do 100 evra, 2 zvezdice i manje do 60 evra.

Veliki tržni centri, kao i radnje u centru otvorene su ceo dan od 10h do 22h.

Ze međunarodne pozive iz Španije okrenuti 00 + pozivni za državu (Srbija 381) + pozivni za grad bez nule na početku (Beograd 11) i broj.

Za slanje razglednice potrebno je kupiti markicu na kiosku (quiosco tobacco) ili u pošti (correos) i ubaciti u žuto sanduče koji su postavljeni svuda po gradu.

Srbija-Španija
Srbija-Španija udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Ambasade Srbije

Albanija Alžir Angola Argentina Australija Austrija Azerbejdžan Belorusija Belgija Bosna i Hercegovina Brazil Bugarska Kanada Kipar Kina Kongo, Demokratska Republika Hrvatska Kuba Češka Danska Egipat Etiopija Finska Francuska Nemačka Grčka Mađarska Indija Indonezija Iran Irak Izrael Italija Japan Kazakhstan Kenija Koreja, Južna Kuvajt Liban Libija Severna Makedonija Meksiko Crna Gora Maroko Mjanmar Holandija Nigerija Norveška Poljska Portugalija Rumunija Rusija Saudijska Arabija Slovačka Slovenija Južna Afrika Španija Švedska Švajcarska Sirija Tunis Turska Ukrajina Ujedinjeni arapski Emirati Velika Britanija Sjedinjene američke države Vatikan - Sveta Stolica Zambija

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Zahtev za...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing