Šri Lanka – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Šri Lanka – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Šri Lanci

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Državljani Srbije koji turistički ili poslovno putuju u Šri Lanku od 1. januara 2012. godine moraju pre puta da pribave vizu (Electronic Travel Authorization – ETA). Detaljnije informacije o uslovima i načinima pribavljanja ETA dostupne su na prezentaciji Ministarstva za imigraciju i emigraciju, kao i na ovom sajtu.

Dodatne informacije takođe je moguće dobiti preko Ambasade Šri Lanke u Beču.

Za ulazak u Šri Lanku nije potrebno posedovati polisu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji, izuzev ako dolazite iz oblasti zahvaćene žutom groznicom.

Unošenje vatrenog oružja, municije i eksplozivnog materijala u Šri Lanku je striktno zabranjeno.

Unošenje antikviteta i retkih antropoloških materijala je, takođe, striktno zabranjeno.

Unošenje kućnih ljubimaca (psi, mačke, ptice…) je dozvoljeno samo uz posedovanje validne dozvole izdate od strane nadležnog generalnog direktorata Šri Lanke uz prateću dokumentaciju.

Dodatne informacije i kontakti nadležnih organa dostupni su na ovom linku.

TRANSPORT

Glavni aerodrom u Šri Lanki je Bandaranaike International Airport, koji se nalazi 30 km severno od Kolomba. Šalter turističkog informativnog centra Ceylon Tourist Board na aerodromu je otvoren 24 sata.

Nacionalna avio kompanija SriLankan Airlines organizuje avio-taksi prevoz za putovanja iz Kolomba ka popularnim turstičkim destinacijama poput Kendi i Bentote na zapadnoj, odnosno Trinkomale na istočnoj obali, do kojih se na ovaj način stiže za 30 do 40 minuta.

Ekspresni voz saobraća na relaciji Kolombo-Kandi-Kolombo. Imajući vidu da se standardi železničkog prevoza kako u Šri Lanki tako i u većini zemalja regiona, razlikuju od standarda železničkog prevoza i usluge koji postoje u Evropi (što se odnosi i na međugradski autobuski saobraćaj), stranim turistima se uglavnom preporučuje rezervacija sedišta u vagonima prve klase.

Glavna lokalna transportna sredstva u Šri Lanki su auto rikše i taksi prevoz. S obzirom da u većini rikši ne postoje taksimetri, cena prevoza do željenog odredišta se dogovara sa vozačima. U Šri Lanki postoje i Dial-a-Taxi službe (neke od njih su Kangaroo, GNTC Cabs, SHEL).

BEZBEDNOST

Tradicionalne turističke destinacije u Šri Lanki su prestonica Kolombo, zatim Kendi, Bentota, Hikaduva i druga mesta na zapadnoj i južnoj obali, dok je nakon okončanja oružanih sukoba u zemlji sada moguće posetiti i istočnu obalu Šri Lanke. Ipak, i dalje se ne preporučuje obilazak pojedinih oblasti poput polustrva Džafne, oblasti Vani i Batikola. Pre planiranja putovanja unutar Šri Lanke, preporučuje se prethodno konsultovanje sa proverenim turističkim agencijama.

U Šri Lanki postoje i specijalne jedinice turističke policije kojima se turisti mogu obratiti u svim većim turističkim centrima (Tourist Police, Fort Police Station, Bank of Ceylon Mawatha, Fort, Colombo, tel: 433342, Ethukala, Negombo Pushpadana Road, Kandy, tel: 08-22222, National Holiday Resort, Bentota, tel: 03475022, Police Station, Galle Road, Hikkaduwa, tel: 095722).

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme, već isključivo flaširane vode. Konzumiranje hrane kupljene od uličnih prodavaca nije preporučljivo. Hrana koja se jede bi trebalo da bude termički obrađena (posebno kada je reč o ribi ili povrću), a u svežem obliku samo na mestima koja ispunjavaju potrebne higijenske uslove.

NOVAC

Novčana valuta u Šri Lanki je šrilankanski rupi – LKR (jedan rupi sadrži 100 centi). 1 evro vredi oko 163 LKR, a 1 USD vredi oko 156 LKR. Novac je moguće zameniti za lokalnu valutu u svim hotelima, kao i u bankama u gradu. U većini hotela, restorana i prodavnica moguće je plaćanje međunarodnim platnim karticama American Express, Visa International i Master Card, dok su Diners Club platne kartice prihvatljive na manjem broju mesta.

OSTALO

Prilikom planiranja putovanja u Šri Lanku trebalo bi imati u vidu da je reč o zemlji tropskog klimatskog područja sa dva izražena monsunska perioda: maj – juli i decembar – januar. Sa izuzetkom planinskih oblasti u kojima temperatura može da se spusti do 16 stepeni Celzijusa, u ostalim delovima zemlje temperatura je uglavnom iznad 30 stepeni sa velikim procentom vlažnosti vazduha, što bi trebalo imati u vidu prilikom planiranja dužih boravka na otvorenom, kao i izbora odgovarajuće odeće i obuće (preporučuje se pamučna odeća, udobne cipele ili sandale, kao i nošenje odgovarajućih šešira i naočara za sunce).

Toples sunčanje na plažama Šri Lanke je zabranjeno.

Srbija-Šri Lanka

Srbija-Šri Lanka udaljenost

Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group