Šta Bregzit donosi turistima?

Morate pročitati

Šta je Transportna zajednica i kakav je njen značaj za Srbiju?

Sedište Stalnog sekreterijata Transportne zajednice otvoreno je u Beogradu polovinom septembra 2019. godine i predstavlja prvu međunarodnu instituciju u...

Bugarski pasoš srpskim državljanima propusnica u bolji život

Da bi se domogli posla i pristojnijeg života u nekoj od zemalja EU, stekli pravo na besplatno studiranje i...

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u...
Marketing

Velika Britanija napušta Evropsku uniju večeras u ponoć. Nakon toga ova ostrvska država ulazi u prelazni period koji će trajati 11 meseci. Tokom tog perioda uslediće mnoge promene koje će se odraziti i putovanje iz te zemlje i u nju.

Tri i po godine nakon referenduma, 31. januara Bregzit konačno počinje. Velika Britanija će ostati usko povezana s EU tokom perioda tranzicije, ali će do 31. decembra 2020. biti sačinjen novi trgovinski dogovor, bezbednosni sporazum i zakoni o imigraciji.

Evropski parlament je u aprilu 2019. godine doneo odluku da građani Velike Britanije tokom razdoblja tranzicije mogu da nastave da putuju unutar EU bez vize.

“Tokom tranzicijskog razdoblja koje počinje 1. februara, ništa se neće promeniti u vezi s putovanjem na relaciji Velika Britanija – Evropska unija, sve do 31. decembra. Građani će moći da putuju u Evropsku uniju kao i do sada. Neće biti potrebna viza, kao ni dokaz o povratnoj karti”, izjavio je Tom Dženkins, izvršni direktor Evropske turističke asocijacije.

Po svemu sudeći, britanski turisti koji putuju u zemlje Evropske unije neće imati nikakve probleme, ako u njima ostaju manje od mesec dana.

Međutim, Velika Britanija i EU ne mogu legalno da započnu pregovore o svojim budućim odnosima sve do februara, pa još nije jasno kako će turisti biti tretirani od 2021. godine, piše CNN.

Bivša britanska ministarka za međunarodni razvoj Priti Patel izjavila je da će, kako god dogovor protekao, sloboda kretanja i mogućnost da građani Evropske unije rade u Velikoj Britaniji bez vize biti ukinuta.

Trenutno postoje planovi da Velika Britanija od sledeće godine postane deo nove organizacije “European Travel Information and Authorization System”, koja će omogućiti građanima koji nisu deo Evropske unije da putuju bez vize, iako postoji mogućnost da ona do 2021. ne bude pokrenuta.

Ovo bi omogućilo Britancima da putuju unutar šengenske zone bez vize uz naknadu od 7 evra, a “karta” bi trajala tri godine i mogla bi da se kupi online, ali učešće Britanije u ovoj organizaciji zavisi od njihovog parlamenta koji treba da omogući iste uslove građanima Evropske unije i primeni sličan elektronski sistem autorizacije prilikom putovanja.

Građani bi, prema dosadašnjim anketama, bili zadovoljni ovakvim ishodom, pre svega jer je to jeftino rešenje koje ne zahteva mnogo komplikacija i papirologije.

Ipak, velika je verovatnoća da Velika Britanija i Evropska unija neće postići sporazum do kraja 2020. godine, što bi, barem na neko vreme, moglo da ugrozi slobodno putovanje između njih.

Hoće li biti promena na aerodromima i terminalima trajekata?

Na samom početku perioda tranzicije neće biti mnogo promena, evropski posetioci će i dalje putovati s ličnim dokumentima i elektronskim pasošima, ali čak i ako sporazum bude bio postignut do kraja godine, moguće je da će strani putnici morati da koriste posebne linije na aerodromima i trajektnim terminalima.

To bi moglo da dovede do znatnog povećanja kašnjenja letova i polazaka trajekata, zbog čega bi na aerodromima i lukama moglo da dođe do veće gužve nego sada. Problem bi mogao da nastane kod onih koji iz EU putuju u Veliku Britaniju s ličnim dokumentima, što verovatno neće biti moguće od sledeće godine.

Šta će se dogoditi s automobilskim saobraćajem?

Putovanje automobilom, tunelom ispod Lamanša ili trajektom, u EU i iz Evropske unije ostaće nepromenjeno do kraja 2020, ali će posle toga građanima Velike Britanije najverovatnije biti potrebna internacionalna vozačka dozvola, kao i različiti dokumenti zavisno od zemlje u koju putuju.

Osim toga, vozači će morati da nabave posebni “zeleni karton” kod svoje osiguravajuće kompanije.

Ovaj problem može da se reši tokom pregovora, pa je moguće da će EU prema britanskim vozačima biti manje zahtevna.

Hoće li Britancima biti potrebno putno osiguranje?

Evropska kartica za zdravstveno osiguranje, koja garantuje zdravstvenu negu svom vlasniku, važiće tokom tranzicije, ali to će se verojatno promeniti od 2021. godine. Malo je verovatno da će Velika Britanija ostati deo ovog sistema, što znači da će njeni građani morati da plaćaju zdravstveno osiguranje prilikom putovanja.

Hoće li telefonski računi biti veći?

Prema sporazumu iz 2017. godine, građani Evropske unije ne plaćaju roming kada su u okviru zemalja EU, što će ostati nepromenjeno tokom primene. Međutim, nije poznato hoće li se sve vratiti na staro od 2021.

Za sada se savetuje da Britanci pre putovanja provere uslove sa agencijom kako posle putovanja ne bi morali da plaćaju astronomske račune. Za sada nijedna mreža u Velikoj Britaniji nije govorila o povratku rominga za građane EU, ali bi nedostatak propisa u Evropskoj uniji mogao da dovede do toga da roming bude skuplji za putnike iz Velike Britanije.

Jeftine ponude za britanske turiste?

Otkako je održan referendum o izlasku Velike Britanije iz EU, vrednost funte je znatno pala u odnosu na evro i dolar. Izbori na kojima je Boris Džonson izabran za premijera Britanije i postavljanje stabilne vlade nakratko su ojačali funtu, ali će njen pad biti jedna od glavnih tema u 2020. godini, a 2021. je još neizvesnija po ovom pitanju.

Ovo bi moglo da dovede do drugačije ponude turističkih agencija, koje bi se fokusirale na jeftinije destinacije. Međutim, britanski turisti bi skuplje plaćali putovanja na destinacije koje su okviru Evropske unije, naročito posle perioda tranzicije.

Marketing
IzvorB92
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Ambasade Srbije

Albanija Alžir Angola Argentina Australija Austrija Azerbejdžan Belorusija Belgija Bosna i Hercegovina Brazil Bugarska Kanada Kipar Kina Kongo, Demokratska Republika Hrvatska Kuba Češka Danska Egipat Etiopija Finska Francuska Nemačka Grčka Mađarska Indija Indonezija Iran Irak Izrael Italija Japan Kazakhstan Kenija Koreja, Južna Kuvajt Liban Libija Severna Makedonija Meksiko Crna Gora Maroko Mjanmar Holandija Nigerija Norveška Poljska Portugalija Rumunija Rusija Saudijska Arabija Slovačka Slovenija Južna Afrika Španija Švedska Švajcarska Sirija Tunis Turska Ukrajina Ujedinjeni arapski Emirati Velika Britanija Sjedinjene američke države Vatikan - Sveta Stolica Zambija

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Zahtev za...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing