Šta trudnice mogu da grickaju

Šta trudnice mogu da grickaju

Trudnoća je vreme kada više nego ikad morate da pazite na to šta jedete. Stariji se sigurno sećaju vremena kade se govorilo da trudnice moraju jesti za dvoje

Sadašnjost je drugačija i sada znamo da to nije tako i da u trudnoći treba samo 300 kalorija više nego inače. Ipak veoma je važno šta ćemo odabrati da jedemo.

Istraživanja kažu da je trudnicama dovoljna jedna užina dnevno više da bi namirile sve svoje i detetove potrebe. Ali, teži deo je odlučiti odakle dobiti tih 300 kalorija više, odnosno koja bi užina bila najpogodnija. Možete se odlučiti za jednostavan izbor: proteinsku pločicu ili slatkiš. A možete da pokušate i nešto kreativnije.

Na primer, protein je dobar izbor za užinu jer su proteini gradivni blokovi svake ćelije. Osim toga proteini budućim mamama pomažu da savladaju osećaj umora i iscrpljenosti. Neke mame često posežu za vlaknima da bi pobedile neke od neprijatnih simptoma trudnoće, na primer zatvor.

Dajemo vam nekoliko ideja koje mogu biti od pomoći

Krekeri i sir

Krekeri i sir

Odlična ideja jer istovremeno dobijate proteine i vlakna. Možete da na krekere od integralnih žitarica stavite sveži sir ili isečete tvrdi sir i kombinujete s kiselim povrćem.

Orašasto voće

Orašasto voće

Kesica oraha je uvek dobro došla u torbici svake trudnice. Jednostavno je, nije potrebno da ih posebno propremate niti zamrzavate. Svaka vrsta orašastih plodova služi kao malena fabrika proteina i dovoljno energije da vas pokrene.

Sveže voće

Sveže voće

Jabuka, banana, ili pomorandža…sve su to sjajni i zdravi izbori koji zahtevaju minimum pripreme.

Tvrdo kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja

To je kompaktna užina koju možete da ponesete sa sobom, ali morate da je čuvate u firižideru.

Šargarepa celer štapići sa umakom

Šargarepa celer štapići sa umakom

Štapići šargarepe i celera su odlična užina. Možete da koristite i cvetiće brokolija. Dodatni plus su umaci, probajte s umakom od humusa ili sličnim hranljivim umakom.
Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group