Da li je potrebna viza državljanima Sudana za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Sudan:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Sudan:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Nosioci pasoša Srbije moraju pribaviti vizu. Zahtev se može podneti u bilo kojoj ambasadi Sudana u svetu.

Ukoliko u pasošu imate izdatu izraelsku vizu, ne možete dobiti vizu Sudana.

Za privatna i službena putovanja uz zahtev je obično potrebno priložiti:

pozivno pismo overeno od strane sudanskog MUP;
2 fotografije;
povratnu kartu i
verbalnu notu ambasade Republike Srbije u zemlji u kojoj se podnosi zahtev za vizu.

Za turistička putovanja potrebno je da se priloži i potvrda banke iz koje se može videti da podnosilac zahteva za vizu poseduje dovoljno novčanih sredstava (najmanje $ 100,oo dnevno).

Viza se može izdati i na aerodromu u Kartumu samo u slučajevima ako podnosilac zahteva poseduje validno pozivno pismo institucije, kompanije ili privatnog lica kod kojeg ide. Potrebno je platiti USD 100 i 10 sudanskih funti ($ 24,oo), ali se mora, u roku od 3 dana, izvršiti registracija u policiji Kartuma. Registracija se plaća dodatnih 110 sudanskih funti ($ 46,oo) Po registraciji stiče se dozvola za boravka od 27 dana.

Sudan ne postavlja kao uslov za dobijanje vize posedovanje dokaza o izvršenoj vakcinaciji niti polise zdravstvenog osiguranja.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

Pograničnim organima je potrebno predati na uvid pasoš u kome se nalazi utisnuta važeća viza i popunjen evidencioni karton ulaska stranaca (dobija se na graničnom prelazu), koji zadržavaju.

Dozvoljeno je unošenje stranih valuta u zemlju, ali se iznos mora prijaviti. Pri izlasku iz Sudana može se izneti stranih valuta do prijavljenog iznosa.

Unos alkoholnog pića nije dozvoljen. Isto se odnosi na sve vrste droga i narkotika, kao i oružja i municije.

Tehnička roba (televizori, frižideri, videorekorderi i sl.) se može unositi tek po pribavljenoj dozvoli o privremenom uvozu ili plaćenoj carini.

Voda iz vodovoda je ispravna, pa se može koristiti za piće. Ipak se strancima preporučuje korišćenje flaširane vode.

Karticama naših banaka se ne mogu plaćati roba i usluge u Sudanu.

Ne preporučuje se da ženske osobe izlaze u šorcevima i majicama bez rukava.

Alkohol se ne može konzumirati na javnom mestu i njegova upotreba se sankcioniše, osim u hotelima koji imaju dozvolu da služe alkoholna pića.

Srbija-Sudan
Srbija-Sudan udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Molimo upišite vaš komentar
Molimo upišite vaše ime