Švajcarska – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Marketing

Informacije o  Švajcarskoj

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosiocima pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava.

Vize se pribavljaju u švajcarskoj ambasadi u Beogradu koja izdaje vize i za LIHTENŠTAJN.

Vizu nije moguće pribaviti na graničnim prelazima.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca od datuma napuštanja Švajcarske, dok je za regulisanje boravka neophodna važnost pasoša od 6 meseci.

Preporučujemo (ovo shvatite veoma ozbiljno) posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja, s obzirom na veoma skupe lekarske usluge, a može se desiti i da potvrdu o osiguranju zatraže na uvid pogranični organi.

U pogledu unošenja i iznošenja novca u gotovini, nema ograničenja, niti obaveze prijavljivanja, ali se zbog borbe protiv pranja novca na granici može vršiti kontrola porekla novca u slučaju da lice ima više od 10.000 franaka. Potrebno je, međutim imati dovoljno sredstava za boravak u Švajcarskoj, najmanje 150 franaka dnevno.

U pogledu unošenja akciznih roba, lica starija od 17 godina mogu uneti 1 boks cigareta, ili 50 cigara ili 250 grama duvana, najviše 2 litra pića sa sadržajem alkohola do 15% i jedan litar pića sa sadržajem alkohola preko 15%.

Za unošenje kućnih ljubimaca potrebna je veterinarska knjižica, odnosno „pasoš” sa upisanim svim vakcinama.

Putem se, kolima, u Švajcarsku ulazi iz raznih pravaca i to, iz Italije, Nemačke, Austrije i Francuske i nisu stroge granične kontrole.

Sajt carine švajcarske je na ovom linku.

TRANSPORT

Dva najveća aerodroma su Cirih (tel.0041-0900 300 313) i Ženeva (tel.0041-0900 571 500).

Na ulasku u zemlju odmah se plaća vinjeta za prevoz putevima po čitavoj teritoriji Švajcarske u iznosu od 40 šfr (ili 30 evra) i nema dodatnih taksi, niti rampi na autoputevima.

Švajcarska ima najrazvijeniju železničku mrežu u Evropi, vozovi su brzi, tačni, konforni i za naše prilike skupi. Povratna karta na relaciji Bern-Cirih, 2 klasom iznosi 110 Šfr.

Putna infrastruktura je veoma razvijena, cena benzina oko 1,1 evro (političari Srbije znate li to?).

Dozvoljeno je koristiti vozačku dozvolu Srbije do 12 meseci boravka, a zatim se mora zameniti u švajcarsku vozačku dozvolu. Preporučujemo da vozači koji putuju iz Srbije u Švajcarsku pribave i međunarodnu vozačku dozvolu.

Dozvoljena maksimalna brzina na autoputevima je 100-120 kilometra. Saobraćajni prekršaji se strogo sankcionišu (sve se snima kamerama) i za prekoračenje dozvoljene brzine kazna je 250 Šfr, za razgovor mobilnim telefonom ili nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje je 150 Šfr, a za pogrešno parkiranje 40-50 Šfr.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u Švajcarskoj je dobra, ima relativno malo kriminala. Treba se čuvati od krađa.
Kontakti sa policijom su na kantonalnom nivou. Pozivni brojevi za policiju su 112 i 117, pomoć na putu 140, za požar 118. Dozvoljena količina alkohola pri vožnji je 0,5 promila.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Opšta sanitarna situacija je odlična, nema potrebe za posebnim vakcinama. Telefon hitne pomoći je 144, za slučajeve trovanja 145.

NOVAC

Zvanična moneta je švajcarski franak. Moguće je koristiti samo međunarodne kreditne kartice “viza”, “dajners”, “masterkard” …

Cena prevoza tramvajem (odlični – iz ličnog iskustva, u svakom gradu razvijena mreža) ili trolejbusom je od 2-4 Šfr. po vožnji. Taksi, kraća vožnja u gradu 25 Šfr. U restoranima se ručak servira od 12,00-14,00h (prosečni meni je 40 Šfr sa jednom čašom vina). Večera je od 18,00-23,00h, a prosečna cena sa pićem, za dvoje je oko 100 evra. Prenoćište u hotelu zavisi od lokacije i kategorije. Soba za dvoje, sa doručkom, u hotelu sa 3 zvezdice je od 160 Šfr. pa naviše.

Lekarske usluge su veoma skupe, jedna obična zubna plomba je oko 150 Šfr.

OSTALO

Švajcarska je turistička velesila. Brojne turističke organizacije su raspoređene po kantonima (26). Švajcarska turistička federacije je u Bernu, tel.0041-31-307 47 47.

Važno: Navedeni podaci se uglavnom odnose i na Lihtenštajn, jer je u Carinskoj i monetarnoj uniji sa Švajcarskom. Smešten je između Švajcarske i Austrije, površine 160 km2, glavni grad je Vaduz (5000 stanovnika).

Srbija-Švajcarska
Srbija-Švajcarska udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing