Taksa za turiste na Balearskim ostrvima

Taksa za turiste na Balearskim ostrvima

Od ove godine, svakog dana boravka na Balearskim ostrvima posetioci će morati za novu eko-taksu da plate do 2 evra.

Ovaj namet je odobrio Balearski parlament i biće zvanično uveden od 01. jula.

Novac sakupljen od naplate takse koristiće se za očuvanje prirodne sredine. Taksu od jednog evra plaćaju turisti koji odsedaju u hotelima sa 1 – 3 zvezdice, dok 2 evra dnevno plaćaju oni imućniji, koji odsedaju u smeštaju sa 4 i 5 zvezdica.

Deca mlađa od 16 godina ne plaćaju taksu, a njena cena će biti prepolovljena u periodu van sezone – od novembra do aprila.

Posetioci koji odsedaju u apartmanima, vilama i u kamp naseljima, takođe će morati da plaćaju taksu.

Balearska ostrva

Balearska ostrva

Slična taksa već je uvođena na Balearskim ostrvima 2003. godine, ali je posle samo godinu dana ukinuta, zbog osetnog pada broja turista.

Saznajte nešto o Balearskim ostrvima

Balearska ostrva

Balearska ostrva ili Baleari (španski Islas Baleares/Baleares) je autonomna pokrajina Španije koja se nalazi na ostrvima arhipelaga u Sredozemnom moru. Arhipelag se sastoji od dve grupe ostrva:

  • Ostrva Himnesijas (španski Islas Gimnesias): Majorka (španski Mallorca), Menorka, (španski. Menorca), Kabrera (španski Cabrera) i još nekoliko omanjih ostrva
  • Ostrva Pitijusas (španski Islas Pitiusas): Ibiza (španski Ibiza) i Formentera (španski Formentera) pored nekoliko omanjih ostrva.

Glavni grad je Palma de Majorka (španski Palma de Mallorca) koji se nalazi na najvećem ostrvu, Majorci. Zvanični jezici su katalonski i španski.

Ribarstvo, polјoprivreda i turizam su glavna izvor prihoda na ostrvima. Uzgajaju se tropsko voće, grožđe, masline, pšenica, smokva, povrće, i bademi. Voće, vino, maslinovo ulјe i svinje se izvoze. Glavne industrije su proizvodnja cipela i majolika lonaca.

Ostrva su poznata kao odmarališta

Prvi stanovnici su bili Iberi. Kasnije će na ostrva dolaziti Feničani i Grci, a nešto kasnije osvojiće ih Kartaginjani i na kraju, Rimlјani. U VIII veku pretrpeće osvajačke pohode Mavara i postali su baza piratima. Đaume I, kralј Aragona, isterao je Mavare 1229. godine.

Balearska ostrva letovanje

Balearska ostrva