Trajna zabrana letenja zbog nepoštovanja jednog pravila?

Trajna zabrana letenja zbog nepoštovanja jednog pravila?

Korišćenje telefona pri poletanju i sletanju može da izazove smetnje u radio komunikaciji između posade i kontrolom leta što može da ugrozi bezbednost tog i drugih letova u blizini, smatraju stručnjaci.

Ovo je razlog iz kog se putnici mole da isključe svoje telefone ili da uključe režim letenja (flight mode). Ta molba je zapravo naredba koja putnicima veoma teško pada.

Njih 67 odsto isključi telefon, a 27 odsto uključi režim letenja. Ostatak putnika nastavlja da telefonira, piše poruke i surfije čak i nakon zahteva da sa tim prestanu.

Muškarci su čak dva puta neposlušniji od žena kada se radi ignorisanju ovog važnog pravila.

Tri četvrtine putnika koji svoj telefon odmah ugase veruju da njihov uređaj može da ugrozi normalno funkcionisanje leta, dok je 14,5 odsto ubeđeno da avion može da padne ako se koristi telefon, a među njima je najviše milenijalaca.

A 13 odsto putnika smatra da mobilni telefoni ni na koji način ne utiču na let ili radio komunikaciju, pokazalo je istarživanje All Home Connections telekomunikacione kompanije.

Putnici koji poštuju ovo pravilo su se izjasnili da ih nervira, ali i plaši kada neko i pored upozorenje ne prestaje da koristi mobilni telefon.

Ono što se ispostavilo kao najiritantnije, čak 83 odsto, jeste slušanje glasne muzike ili gledanje video snimaka bez slušalica.

Jako osvetljeni ekrani telefona, tableta ili laptop računara su takođe visoko na listi iritirajućih stvari. Posebno u toku noćnih letova kada svetlost deluje zaslepljujuće na ostale putnike, piše “Travel magazin“.

Zabrana korišćenja telefona traje sve dok avion nakon što sleti ne dođe do pozicije u kojoj se u potpunosti zaustavi.

Pored toga, mnogi putnici telefoniraju čim se avion spusti na pistu ili neposredno pred poletanje, što nervira šest od deset putnika.

Oni koji ozbiljno shvataju ovo pravilo, su se izjasnili da bi trebalo oduzimati telefone ili naplaćivati kazne za ovaj prestup.

Oko 1,5 odsto putnika smatra da osobama koje ne poštuju pravila u avionu treba trajno zabraniti da lete.